//

Salceson z szynkowara

Uwielbiam robić domowe wędliny, a odkąd mam szynkowar lubię je jeszcze bardziej. Szynkowar nie jest niezbędnym urządzeniem kuchennym, jednak osobiście nie wyobrażam sobie, aby mogło nie być go w mojej kuchni - znacznie ułatwia przygotowanie domowych wyrobów, a wędliny wychodzą bardzo soczyste i aromatyczne, ponieważ zamyka się w nich cały aromat. Przepis na ten salceson to moja osobista kombinacja w odpowiedzi na tradycyjny salceson, którego przygotowanie wymaga wielu godzin gotowania i specjalnego potraktowania. Tutaj nie musimy robić zbyt wiele, wystarczy przygotować mięso, włożyć je do szynkowara, ugotować, wystudzić i można zajadać - ot cała filozofia :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 1 kg
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


500g wieprzowego podgardla bez skóry
500g wieprzowej golonki (ze skórą) bez kości
17g soli peklowej
1 łyżeczka suszonego majeranku
2 łyżki żelatyny
1 ząbek czosnku
pieprz czarny, świeżo mielony do smaku





Mięso pokroić w kawałki (ok. 3x3cm), wymieszać w misce z solą peklową i majerankiem, przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i żelatynę i dokładnie wszystko wymieszać, włożyć do szynkowara (lub do woreczka w szynkowarze, jeśli używamy). Zamknąć szynkowar (przyciskając sprężyną) i wstawić do lodówki na kolejne 24 godziny – mięso dobrze się ubije i „przegryzie”.

Po leżakowaniu szynkowar wstawić do wysokiego garnka, zalać wodą tak, by sięgała przynajmniej do wysokości mięsa w szynkowarze i doprowadzić wodę do 85°C – utrzymywać tę temperaturę cały czas i parzyć mięso przez 2 godziny.

Po tym czasie szynkowar wyjąć, dobrze wystudzić i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Salceson z szynkowara
  • Salceson z szynkowara