Schab pieczony w płatkach
Schab:
5 plastrów schabu (w miarę cienkich)
sól, pieprz do smaku
1 jajko
ok. 200g płatków kukurydzianych
olej do smażenia
Sałatka:
200g pomidorków koktajlowych
100g zielonych oliek odsączonych z zalewy
1 mała, czerwona papryka pokrojona na paseczki
200g sera typu feta
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki oliwy
2 łyżki sosu na bazie octu balsamicznego
Schab lekko rozbić pod folią, oprószyć sola i pieprzem, odstawić.
Pomidorki umyć, osuszyć, pokroić na połówki, włożyć do miski, oliwki pokroić, dodać do pomidorów, wymieszać. Paprykę lekko skropić oliwą i ugrillować na patelni – pod koniec oprószyć solą, zdjąć z patelni i chwilę później pokroić na kawałki, dodać do sałatki.
Ser typu feta pokroić w kosteczkę, szczypiorek posiekać, wszystko razem wymieszać, na sam koniec polać sosem balsamicznym i oliwą.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Na patelni rozgrzać olej, jajko roztrzepać z misce, do drugiej miski wsypać pokruszone płatki kukurydziane. Schab najpierw moczyć w jajku, potem obtaczać w płatkach i smażyć na złoto – usmażone kotlety kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić całość do piekarnika i piec 1-2 minut.
Podawać od razu.
Przepis oryginalny znaleźć możecie na Kuchnia Lidla.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!