Schab z morelą
1,5 kg schabu
200g suszonych moreli
2 płaskie łyżki soli peklowej
2 płaskie łyżki suszonego tymianku
1-2 łyżki suszonego majeranku
1 płaska łyżka suszonej, słodkiej papryki
3-4 dość spore ząbki czosnku
Schab oczyścić z błonek, wbić nóż w środek (w poprzek) i w to nacięcie poukładać dość ciasno morele (na całej długości schabu). Majeranek, tymianek, paprykę i sól wymieszać i natrzeć nimi schab, przełożyć mięso do rękawa do pieczenia, włożyć obrane ząbki czosnku, rękaw zamknąć z obu stron i wstawić do lodówki na 24 do 48 godzin – ja peklowałam mięso 2 doby.
Mięso wyjąć na 1 godzinę przed pieczeniem, ogrzane wyjąć z rękawa i obsmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu z każdej strony, włożyć z powrotem do rękawa i szczelnie zamknąć, przełożyć w rękawie na brytfankę lub blachę. Piekarnik nagrzać na 175°C góra/dół, bez termoobiegu, do nagrzanego wstawić mięso i piec 1,5 godziny (1 godzinę na 1 kg mięsa). Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, wystudzić i wstawić do lodówki. Kroić dopiero po 4 godzinach lub całej nocy chłodzenia w lodówce.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!