Schab z pończochy
Na schab paprykowy:
1 kilogram schabu bez kości
1/3 szklanki cukru kryształu
1/3 szklanki drobnej, kamiennej soli
główka polskiego czosnku
30g słodkiej papryki suszonej w proszku
30g chilli suszonego w proszku
świeżo mielony pieprz czarny
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i obciąć błony i białą skórę. Mięso bardzo dokładnie obtoczyć w cukrze, wciskając go w mięso. Umieścić schab w pojemniku, przykryć (folią lub pokrywką) i wstawić do lodówki na 24 godziny – gdyby zebrał się płyn, należy go wylać.
Po tym czasie schab znów umyć i osuszyć i tak samo obtoczyć w soli, bardzo dokładnie i z każdej strony, mocno wcierając sól w schab i mocno go obtaczając, wstawić pod przykryciem do lodówki na 24 godziny – gdyby zebrał się płyn, to należy schab obrócić w pojemniku do góry nogami, a płyn wylać.
Po tym czasie znów umyć schab, osuszyć. Czosnek obrać i przecisnąć dwukrotnie przez praskę, wetrzeć go w całą powierzchnię schabu. Na talerzyk wsypać pomieszane przyprawy i bardzo dokładnie obtoczyć w nich schab.
Przygotować czystą, nową, pończochę, rajstopę lub podkolanówkę – tutaj przyda się pomoc drugiej osoby, która będzie trzymała materiał – bardzo delikatnie włożyć mięso do nogawki pończochy i zawiązać na końcu.
Schab powiesić w przewiewnym, ciepłym miejscu, ale nie na grzejniku na 4- dni – im dłużej powisi, tym będzie bardziej wysuszony. Po tym czasie przechowywać schab w lodówce, nie musi być w żadnym pojemniku.
Przepis znalazłam na blogu „Kuchnia PRL-u„.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!