//

Schab z pończochy

Przed Świętami Wielkanocnymi Internet oszalał na punkcie suszonego schabu. Ja osobiście bardzo lubię wszelkiego typu suszone szynki, czy domowej roboty wędliny, więc musiałam spróbować. Wyszedł smaczny! Ja podzieliłam swój kilogramowy kawałek na pół - jedną porcję zrobiłam z czosnkiem i majerankiem, a drugą z czosnkiem i ostrą, suszoną papryką. Obydwie wersje wyszły świetne, choć bardziej smakowała mi wersja paprykowa.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 1 kg
Czas przygotowania (min):
4-7 dni
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
4-7 dni


Na schab paprykowy:
1 kilogram schabu bez kości
1/3 szklanki cukru kryształu
1/3 szklanki drobnej, kamiennej soli
główka polskiego czosnku
30g słodkiej papryki suszonej w proszku
30g chilli suszonego w proszku
świeżo mielony pieprz czarny





Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i obciąć błony i białą skórę. Mięso bardzo dokładnie obtoczyć w cukrze, wciskając go w mięso. Umieścić schab w pojemniku, przykryć (folią lub pokrywką) i wstawić do lodówki na 24 godziny – gdyby zebrał się płyn, należy go wylać.

Po tym czasie schab znów umyć i osuszyć i tak samo obtoczyć w soli, bardzo dokładnie i z każdej strony, mocno wcierając sól w schab i mocno go obtaczając, wstawić pod przykryciem do lodówki na 24 godziny – gdyby zebrał się płyn, to należy schab obrócić w pojemniku do góry nogami, a płyn wylać.

Po tym czasie znów umyć schab, osuszyć. Czosnek obrać i przecisnąć dwukrotnie przez praskę, wetrzeć go w całą powierzchnię schabu. Na talerzyk wsypać pomieszane przyprawy i bardzo dokładnie obtoczyć w nich schab.

Przygotować czystą, nową, pończochę, rajstopę lub podkolanówkę – tutaj przyda się pomoc drugiej osoby, która będzie trzymała materiał – bardzo delikatnie włożyć mięso do nogawki pończochy i zawiązać na końcu.

Schab powiesić w przewiewnym, ciepłym miejscu, ale nie na grzejniku na 4- dni – im dłużej powisi, tym będzie bardziej wysuszony. Po tym czasie przechowywać schab w lodówce, nie musi być w żadnym pojemniku.

 

Przepis znalazłam na blogu „Kuchnia PRL-u„.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Schab z pończochy
  • Schab z pończochy