Scones
325g maki pszennej (+ trochę od oprószenia blatu)
40g miękkiego masła
40g cukru
1 jajko
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
125ml zimnego mleka
1 roztrzepane jajko do posmarowania wierzchów
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nastawić piekarnik na 200 stopni góra/dół.
Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i masło i rozetrzeć całość w palcach, wbić jajko i mieszając dłonią, wlewać mleko. Ciasto ostatecznie ma być w miarę jednolite, ale może się troszkę kleić.
Ciasto położyć na oprószonym mąką blacie i rozgnieść dłońmi na placek grubości 1,5 cm – wycinać kółka foremką (ja miałam taką o śr. 8 cm), układać bułeczki na blasze.
Jajko roztrzepać i za pomocą pędzelka posmarować nim wierzchy bułeczek. Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, do zarumienienia.
Bułeczki podawać ciepłe, z dużą ilością masła i domową konfiturą.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!