//

Scones

Do scones przymierzałam się bardzo długo, ale ciągle nie było na nie czasu. Okazuje się jednak, że przepis na te bułeczki jest tak sprytny, że robi się je 15 minut, a całość zajmuje około 30 minut. Bułeczki scones to ciężkie ciastka na proszku do pieczenia, podawane w Wielkiej Brytanii do herbaty, ale nie musicie ich jadać wyłącznie o godzinie piątej po południu, koniecznie zróbcie je na śniadanie! :) Przepis (z moimi modyfikacjami) pochodzi z książki Paula Hollywooda "How to bake".

Stopień trudności:
Ilość porcji:
6 sztuk
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
30


325g maki pszennej (+ trochę od oprószenia blatu)
40g miękkiego masła
40g cukru
1 jajko
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
125ml zimnego mleka

1 roztrzepane jajko do posmarowania wierzchów





Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nastawić piekarnik na 200 stopni góra/dół.

Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i masło i rozetrzeć całość w palcach, wbić jajko i mieszając dłonią, wlewać mleko. Ciasto ostatecznie ma być w miarę jednolite, ale może się troszkę kleić.

Ciasto położyć na oprószonym mąką blacie i rozgnieść dłońmi na placek grubości 1,5 cm – wycinać kółka foremką (ja miałam taką o śr. 8 cm), układać bułeczki na blasze.

Jajko roztrzepać i za pomocą pędzelka posmarować nim wierzchy bułeczek. Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, do zarumienienia.

Bułeczki podawać ciepłe, z dużą ilością masła i domową konfiturą.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Scones
  • Scones
  • Scones
  • Scones