Sękacz w sosie waniliowym
Sękacz
500ml zimnego mleka
1 łyżka masła
3 łyżki cukru z wanilią
4 płaskie lyżeczki mąki ziemniaczanej
ziarenka z 2 lasek wanilii, opcjonalnie 2 łyżeczki pasty waniliowej
Ugotować sos: wlać mleko do garnka – odlać z niego pół szklanki – w połowie szklanki mleka rozrobić mąkę ziemniaczaną.
Do gorącego mleka w garnku wsypać cukier, dodać pastę, dodać masło, a kiedy całość się zagotuję wlać mieszankę mączną. Mieszać, aż zgęstnieje.
Sękacza pokroić w krążki w szerz i podzielić na połówki, ułożyć na talerzach lub w
pucharkach.
Gruszki zagrzać w zalewie, pokroić w plasterki i położyć po jednej połówce do każdej porcji sękacza.
Całość polać dużą ilością waniliowego sosu i podawać od razu po przygotowaniu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!