//

Sękacz w sosie waniliowym

  • Autor:
    Domi
  • Data:
    26/7/2011
  • Kategoria:
My najbardziej lubimy sękacza w formie pokrojonych kawałków, polanych gorącym sosem waniliowym, do tego z połówką gruszki z zalewy własnej, wtedy deser jest perfekcyjny... Kto był na weselu na Podlasiu, wie, że nie może się ono odbyć bez sękacza w roli głównej na stole z ciastami.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
6
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
10
Czas całkowity (min):
25


Sękacz
500ml zimnego mleka
1 łyżka masła
3 łyżki cukru z wanilią
4 płaskie lyżeczki mąki ziemniaczanej
ziarenka z 2 lasek wanilii, opcjonalnie 2 łyżeczki pasty waniliowej





Ugotować sos: wlać mleko do garnka – odlać z niego pół szklanki – w połowie szklanki mleka rozrobić mąkę ziemniaczaną.

Do gorącego mleka w garnku wsypać cukier, dodać pastę, dodać masło, a kiedy całość się zagotuję wlać mieszankę mączną. Mieszać, aż zgęstnieje.

Sękacza pokroić w krążki w szerz i podzielić na połówki, ułożyć na talerzach lub w
pucharkach.

Gruszki zagrzać w zalewie, pokroić w plasterki i położyć po jednej połówce do każdej porcji sękacza.

Całość polać dużą ilością waniliowego sosu i podawać od razu po przygotowaniu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sękacz w sosie waniliowym
  • Sękacz w sosie waniliowym