Sernik czekoladowy



Sernik:
1kg sera w wiaderku (tym razem użyłam Pilos, ale zwykle używam Delfiko)
250g Mascarpone
200g gorzkiej czekolady
150g cukru kryształu
80g mąki pszennej
2 łyżki gorzkiego kakao
6 jaj
Mus/Polewa:
50g gorzkiej czekolady
1 jajko (osobno żółtko i białko)
1 łyżeczka cukru
1 łyżka masła

Nastawić piekarnik na 160 stopni, tortownicę (26cm śr.) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić, by przestygła.
Sery wymieszać w misie miksera, włączyć nieduże obroty i dodać cukier. Cały czas miksując stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z kakao i wlać czekoladę.
Nie przestając miksować wbijać jajka po jednym i w razie potrzeby zebrać masę ze ścianek szpatułką. Zmiksować całość na gładki krem.
Przelać masę do tortownicy, delikatnie wyrównać i wstawić do piekarnika, piec około 90 minut, zostawić w blasze w piekarniku do calkowitego wystygnięcia.
Kiedy sernik wystygnie rozpuścić w misce w kąpieli wodnej kostki czekolady, masło i cukier, wymieszać, ostudzić w kąpieli wodnej z zimną wodą, utrzeć z żółtkiem.
W drugiej misce ubić białko na sztywną pianę i wymieszać ją bardzo delikatnie z masą czekoladową, rozsmarować równomiernie na powierzchni sernika i wstawić całość do lodówki.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!