Sernik daszek
Sernik:
150g cukru kryształu
2 sparzone jaja + 3 żółtka (ze sparzonych jaj)
250g masła (83% tł.)
1kg sera sernikowego z wiaderka
10ml olejku cytrynowego
3 łyżki kakao
8 paczek herbatników (po 10 szt.)
Polewa:
4 łyżki masła
12 łyżek cukru
12 łyżek kwaśnej śmietany 18%
4 łyżki gorzkiego kakao
wiórki kokosowe (do dekoracji)
W misie miksera ubić razem cukier, jajka, żółtka i miękkie masło na gładką, puszystą masę. Kiedy masa będzie już ubita, cały czas miksując dodać ser i miksować dalej do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotową masę podzielić na dwie części, jedną zostawić w misie, a drugą przełożyć do innej miski. Do jednej may dodać olejek cytrynowy, a do drugiej kakao, obie masy wymieszać tak, by były gładkie i jednolite.
Na dwóch arkuszach folii aluminiowej rozłożyć herbatniki (wierzchem w dół) 3×6, na herbatniki równomiernie rozłożyć białą masę. Na białą masę rozłożyć tyle samo herbatników, również wierzchem w dół i wyłożyć na nie masę ciemną i równo rozsmarować.
Kiedy już wszystko będzie gotowe wziąć jeden arkusz folii aluminiowej i złożyć po obu stronach równocześnie, tworząc trójkątny „daszek”. To samo uczynić z drugim arkuszem. Obydwa ciasta zawinąć w folię, którą zwijaliśmy daszki i wstawić całość do lodówki na kilka godzin.
Kiedy obydwa daszki się schłodzą i stężeją, zrobić polewę. W garnuszku rozpuścić masło, dodać śmietanę, cukier i kakao i ciągle mieszając podgrzewać na niewielkim ogniu około 10 minut. Polewę lekko przestudzić, a kiedy zgęstnieje, odwinąć serniki i polać je polewą oraz oprószyć wiórkami kokosowymi. Wstawić wszystko do lodówki i schładzać przez kilka godzin, aż herbatniki zmiękną.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!