//

Sernik daszek

W naszym domu ten rodzaj sernika jest, odkąd pamiętam. Oboje z mamuśką go lubimy, więc wykorzystujemy rożne okazje, by go zrobić. Widziałam go już na różnych blogach, ale pod zupełnie inną nazwą, jednak jak w przypadku Skubańca i my mamy swoją, oryginalna nazwę na to pyszne ciasto :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
10
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
10
Czas całkowity (min):
70 + chłodzenie


Sernik:
150g cukru kryształu
2 sparzone jaja + 3 żółtka (ze sparzonych jaj)
250g masła (83% tł.)
1kg sera sernikowego z wiaderka
10ml olejku cytrynowego
3 łyżki kakao
8 paczek herbatników (po 10 szt.)

Polewa:
4 łyżki masła
12 łyżek cukru
12 łyżek kwaśnej śmietany 18%
4 łyżki gorzkiego kakao
wiórki kokosowe (do dekoracji)





W misie miksera ubić razem cukier, jajka, żółtka i miękkie masło na gładką, puszystą masę. Kiedy masa będzie już ubita, cały czas miksując dodać ser i miksować dalej do uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotową masę podzielić na dwie części, jedną zostawić w misie, a drugą przełożyć do innej miski. Do jednej may dodać olejek cytrynowy, a do drugiej kakao, obie masy wymieszać tak, by były gładkie i jednolite.

Na dwóch arkuszach folii aluminiowej rozłożyć herbatniki (wierzchem w dół) 3×6, na herbatniki równomiernie rozłożyć białą masę. Na białą masę rozłożyć tyle samo herbatników, również wierzchem w dół i wyłożyć na nie masę ciemną i równo rozsmarować.

Kiedy już wszystko będzie gotowe wziąć jeden arkusz folii aluminiowej i złożyć po obu stronach równocześnie, tworząc trójkątny „daszek”. To samo uczynić z drugim arkuszem. Obydwa ciasta zawinąć w folię, którą zwijaliśmy daszki i wstawić całość do lodówki na kilka godzin.

Kiedy obydwa daszki się schłodzą i stężeją, zrobić polewę. W garnuszku rozpuścić masło, dodać śmietanę, cukier i kakao i ciągle mieszając podgrzewać na niewielkim ogniu około 10 minut. Polewę lekko przestudzić, a kiedy zgęstnieje, odwinąć serniki i polać je polewą oraz oprószyć wiórkami kokosowymi. Wstawić wszystko do lodówki i schładzać przez kilka godzin, aż herbatniki zmiękną.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sernik daszek