//

Sernik dyniowy

Do sernika z dyni przymierzałam się dość długo, odkąd tylko doszłam w końcu do receptury na sernik marzeń, myślałam o tym, jak cudowny byłby ten dyniowy. Mimo, że sernik z dyni wyszedł cudowny, aksamitny, kremowy, to warto dopełnić go sosem toffi zrobionym z krówek lub domowego kajmaku. Polecam Wam serdecznie! Dyniomaniacy będą wniebowzięci!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
90
Czas całkowity (min):
110


Sernik:
300g upieczonej dyni
250g Mascarpone
500g sera śmietankowego z wiaderka
150g cukru pudru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
szczypta mielonego kardamonu
pół łyżeczki mielonego cynamonu

Polewa:
3 łyżki kajmaku lub masy krówkowej
100ml mleka lub słodkiej śmietanki





Piekarnik nastawić na 160 stopni, tortownicę (22cm śr.) wysmarować na bokach masłem, a na spodzie wyłozyć papierem do pieczenia.
Dynię zmiksować na puree, włożyć do miski, dodać również obydwa sery i całość zmiskować na gładki krem. Cały czas miksując wbijac jajka po jednym.

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i przyprawami i stopniowo wsypywać ją do miksowanej masy. Całość ubić na gładki, jednolity krem i przelać do tortownicy.
Wstawić całość do nagrzanego piekarnika i piec 60-90 minut, zostawić sernik w piekarniku, by całkowicie wystygł.

W rondelku umieścić masę krówkową (lub kajmak) i mleko, zagotować, aż masa stanie się jednolita. Przygotowaną polewą polać sernik, przechowywać go w lodówce do czasu podania.

 

THERMOMIX
Piekarnik nastawić na 160 stopni, tortownicę (22cm śr.) wysmarować na bokach masłem, a na spodzie wyłożyć papierem do pieczenia.

Dynię włożyć do naczynia miksującego i zmiksować – 5 sek., obr. 4.
Dodać sery i nastawić – mieszanie – czas – 1 min., obr. 4. W czasie mieszania wbijać jajka po jednym.

Wymieszać w misce cukier puder z mąką i przyprawami. Nastawić mieszanie – 2 min., obr. 4. W czasie mieszania stopniowo wsypywać mieszankę mączną.
Na koniec zmiksować – czas 10 sek., obr. 5.

Kiedy masa będzie gładka przelać ją do przygotowanej tortownicy. Wstawić całość do nagrzanego piekarnika i piec 60-90 minut, zostawić sernik w piekarniku, by całkowicie wystygł.

W naczyniu miksującym umieścić masę krówkową (lub kajmak) i mleko, zagotować – czas 2 min., obr. 3., aż masa stanie się jednolita. Przygotowaną polewą polać sernik, przechowywać go w lodówce do czasu podania.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sernik dyniowy