Sernik dyniowy
Sernik:
300g upieczonej dyni
250g Mascarpone
500g sera śmietankowego z wiaderka
150g cukru pudru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
szczypta mielonego kardamonu
pół łyżeczki mielonego cynamonu
Polewa:
3 łyżki kajmaku lub masy krówkowej
100ml mleka lub słodkiej śmietanki
Piekarnik nastawić na 160 stopni, tortownicę (22cm śr.) wysmarować na bokach masłem, a na spodzie wyłozyć papierem do pieczenia.
Dynię zmiksować na puree, włożyć do miski, dodać również obydwa sery i całość zmiskować na gładki krem. Cały czas miksując wbijac jajka po jednym.
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i przyprawami i stopniowo wsypywać ją do miksowanej masy. Całość ubić na gładki, jednolity krem i przelać do tortownicy.
Wstawić całość do nagrzanego piekarnika i piec 60-90 minut, zostawić sernik w piekarniku, by całkowicie wystygł.
W rondelku umieścić masę krówkową (lub kajmak) i mleko, zagotować, aż masa stanie się jednolita. Przygotowaną polewą polać sernik, przechowywać go w lodówce do czasu podania.
THERMOMIX
Piekarnik nastawić na 160 stopni, tortownicę (22cm śr.) wysmarować na bokach masłem, a na spodzie wyłożyć papierem do pieczenia.
Dynię włożyć do naczynia miksującego i zmiksować – 5 sek., obr. 4.
Dodać sery i nastawić – mieszanie – czas – 1 min., obr. 4. W czasie mieszania wbijać jajka po jednym.
Wymieszać w misce cukier puder z mąką i przyprawami. Nastawić mieszanie – 2 min., obr. 4. W czasie mieszania stopniowo wsypywać mieszankę mączną.
Na koniec zmiksować – czas 10 sek., obr. 5.
Kiedy masa będzie gładka przelać ją do przygotowanej tortownicy. Wstawić całość do nagrzanego piekarnika i piec 60-90 minut, zostawić sernik w piekarniku, by całkowicie wystygł.
W naczyniu miksującym umieścić masę krówkową (lub kajmak) i mleko, zagotować – czas 2 min., obr. 3., aż masa stanie się jednolita. Przygotowaną polewą polać sernik, przechowywać go w lodówce do czasu podania.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!