//

Sernik gotowany

Umówiłyśmy się z Martą z bloga Cucina della felicita, że zrobimy wspólnie specjalnie do jej akcji "Serniki 2012", sernik gotowany :) Każda z nas wykorzystała swój własny, wybrany przepis, ja wybrałam przepis, który jest w naszej rodzinie już od kilkunastu lat (pewnie jest starszy ode mnie :p), uwielbiam go, jest aksamitny, kremowy, taki puszysty :) Jeśli ktoś woli, to oczywiście nie trzeba mieszać porcji ciasta z kakao, może być w pełni śmietankowy, ale taki dwukolorowy po prostu wygląda atrakcyjniej. Martuś, dziękuję Ci za wspólne spotkanie w kuchni, cieszę się, że w końcu mogłyśmy coś razem upitrasić, i że miałam w końcu okazję, by zrobić i opublikować jedno z moich ulubionych ciast :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
9
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
60 + chłodzenie


Przepis na blaszkę ok 24x28 cm:
1 kg twarogu (ja kupuję już zmielony, w prostokątnych kostkach)
200g cukru
250g masła (82-83% tł.)
2 łyżki wody
4 jajka średniej wielkości
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
120 ml zimnego mleka 3,2%
opcjonalnie: ziarenka z 1 laski wanilii
ok. 200-300g herbatników (ok. 50 sztuk)

Polewa:
4 łyżki masła
12 łyżek kwaśnej śmietany
12 łyżek cukru
4 łyżki gorzkiego kakao

Do posypania:
wiórki kokosowe





Blaszkę wyścielić folią spożywczą, ułożyć obok siebie herbatniki na spodzie i bokach, w razie potrzeby dociąć je do potrzebnej wielkości.

Jajka umyć i wyparzyć wrzątkiem i oddzielić żółtka od białek. W misce umieścić ser i żółtka, mąkę ziemniaczaną rozpuścić w mleku i wlać do miski z serem, całość dokładnie zmiksować na jednolitą masę.

W garnuszku roztopić masło z cukrem i wodą, zagrzać mieszając, aż masa zrobi się puszysta, zmniejszyć ogień. Dodać masę serową i gotować na małym ogniu, często mieszając różgą, aż masa straci mączny smak.

W czasie, gdy masa serowa w garnuszku podgrzewa się, ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać pianę z białek do masy serowej i podgrzewając, wymieszać, podgrzewać jeszcze chwilę i zestawić garnek z ognia.

Powoli wylać masę serową do przygotowanej blachy, na wierzchu poukładać herbatniki (tak jak na spodzie).

Przygotować polewę:
Roztopić w rondelku masło ze śmietaną i cukrem, dodać kakao i cały czas mieszając, podgrzewać około 10 minut, aż zgęstnieje. Polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta i posypać całość wiórkami kokosowymi.

Sernik przetrzymywać w lodówce przez przynajmniej jedną noc, by herbatniki zmiękły.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sernik gotowany
  • Sernik gotowany
  • Sernik gotowany