Sernik waniliowy
Spód:
100g herbatników maślanych
60g masła
Masa serowa (wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową):
1 kg twarogu półtłustego
5 średniej wielkości jaj
ok. 100 ml śmietanki słodkiej 30%
ok. 100 g cukru pudru
1 laska wanilii
40g masła
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Herbatniki zmiksować na proszek, w garnku rozpuścić masło, wlać do zmiksowanych ciastek i dobrze wymieszać. Tortownicę o śr. 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia na dnie, wysypać mieszankę ciasteczkowo-maślaną, dobrze ugnieść, tworząc spód, wstawić do lodówki.
Nastawić piekarnik na 170°C góra/dół. Twaróg przecisnąć trzykrotnie przez praskę, odstawić. Jajka, śmietankę, cukier, obie mąki, ziarenka wydrążone wanilii i ciepłe, rozpuszczone masło zmiksować na średnich obrotach aż do powstania jednolitej masy (nie ubijać i nie napowietrzać sernika!), a następnie dodać ser – miksujemy tylko do połączenia składników.
Wyjąć tortownicę z lodówki, wlać powoli masę serową, wierzch dokładnie wyrównać i wstawić do piekarnika – piec 1 godzinę i 15-20 minut. Po upieczeniu zostawić sernik w uchylonym piekarniku w tortownicy, by wystygł.
Dobra rada:
Wydrążoną laskę wanilii należy włożyć do słoika i zasypać białym cukrem, po tygodniu będziemy mieć wspaniały, domowy cukier waniliowy – tak robię ze wszystkimi użytymi laskami wanilii, magazynując je wszystkie w jednym, dużym słoju z cukrem.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!