Sernik waniliowy z mascarpone



1kg sera śmietankowego w wiaderku (użyłam Delfiko, ale sprawdzi się też Pilos)
250g Mascarpone
160g cukru pudru
75g mąki pszennej
6 jaj
2 łyżeczki pasty waniliowej (mogą być też ziarenka z 2 lasek wanilii)

Nastawić piekarnik na 160 stopni, tortownicę (u mnie 25cm śr.) wysmarować masłem, a spód wyłożyć papierem do pieczenia.
Sery umieścić w misce, najlepiej takiej w misie od miksera, byśmy mogli mieć wolne ręce, włączyć miksowanie na średnie obroty i stopniowo wsypywać cukier puder.
Kiedy masa sie dobrze zmiesza, cały czas miksując wsypywać mąkę, pozwolić masie, by zmiksowała się w jednolitą całość.
Wbić wszystkie jajka do miski i pojedynczo wlewać je do masy, zwiększając obroty do maksimum, na sam koniec dodać wkład waniliowy, zmiksować.
Masę przemieszać jeszcze dokładnie łopatką i wylać do tortownicy. Wstawić do piekarnika i piec około 90 do 100 minut.
Po upieczeniu pozwolić mu ostygnąć w uchylonym piekarniku – ja podałam swój sernik z musem z czarnej porzeczki, ale nieliczni skusili się także na bitą śmietanę.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!