Sernik z brzoskwiniami
Ciasto:
3 żółtka
450g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
200g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa serowa (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej):
600g twarogu trzykrotnie mielonego
3 jajka
100g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50g masła
Piana z białek:
3 białka
szczypta soli
150g cukru kryształu
Owoce:
połówki brzoskwiń
Ciasto:
Do miski włożyć masło, dodac żółtka, śmietanę, wsypać mąkę, dodać resztę składników, całość posiekać ostrym nożem i zagnieść jednolite, gładkie ciasto, podzielić je na 2 części, włożyć je na minimum 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie nastawić piekarnik na 160 stopni, blaszkę (u mnie 31x14x6cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyjąć jedną część ciasta i wyłożyć nią blaszkę, nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika i podpiec 10-15 minut, aż lekko się przyrumieni.
Masa serowa i reszta:
W czasie, kiedy ciasto się rumieni, umieścić ser w misce, dodać masło, mąkę i cukier i zmiksować, cały czas miksując dodawać jajka po jednym i całość zmiksować na gładką masę.
Wyjąć podpieczony spód. Z białek ubić sztywną pianę i cały czas miksując, stopniowo wsypywać cukier, aż zrobi się gęsta, ciężka beza.
Brzoskwinie pokroić na kawałki – plasterki, jak chcemy.
Wlać masę serową na podpieczony spód i położyć kawałki brzoskwiń, lekko przycisnąć je do masy. Całość przykryć bezą i zetrzeć na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta, ją również lekko przycisnąć, wyrównując wierzch.
Wstawić całość do piekarnika i piec około 60 minut, po tym czasie wystudzić w uchylonym piekarniku i schładzać sernik całą noc w lodówce.
Sernik najlepiej smakuje po 2-3 godzinach od wyjęcia z lodówki.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!