//

Skrzydełka w piwie

Dawno nie jadłam kurczaka, ale tym razem miałam ochotę na coś innego, nowego, co prawda pieczonego lub grillowanego, ale w innej odsłonie. Pomyślałam, że zrobienie skrzydełek w piwie będzie super pomysłem, szczególnie, że trzy osoby (w tym ja), dla których obiadek był przygotowany bardzo lubią piwko i jest ono bardzo intensywnie wyczuwalne w mięsie :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
60


10 kurzych skrzydełek
500ml piwa jasnego (u mnie Tyskie)
łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka soli
1 listek laurowy
250ml bulionu





W dużym zamykanym pojemniku wymieszać piwo z przyprawami.

Skrzydełka umyć, odkroić najchudsze części i pozostałą część podzielić na pół – dwa kawałki, wszystkie kawałki umieścić w piwnej zalewie, pojemnik zamknąć i wstawić całość do lodówki na 2-3 godziny – najlepiej na całą noc.

Następnego dnia skrzydełka razem z zalweą umieścić w garnku, wlać bulion i gotowac na ogniu 10 minut (od momentu zagotowania. Dużą brytfannę wysmarować oliwą i poukładać w niej obok siebie odcedzone z zalewy skrzydełka. Wstawić całość do piekarnika (nie przykrywać), nastawić temperaturę na 180 stopni i zapiekać około 40 minut – na 5 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 200 stopni.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Skrzydełka w piwie