Skrzydełka w piwie
10 kurzych skrzydełek
500ml piwa jasnego (u mnie Tyskie)
łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka soli
1 listek laurowy
250ml bulionu
W dużym zamykanym pojemniku wymieszać piwo z przyprawami.
Skrzydełka umyć, odkroić najchudsze części i pozostałą część podzielić na pół – dwa kawałki, wszystkie kawałki umieścić w piwnej zalewie, pojemnik zamknąć i wstawić całość do lodówki na 2-3 godziny – najlepiej na całą noc.
Następnego dnia skrzydełka razem z zalweą umieścić w garnku, wlać bulion i gotowac na ogniu 10 minut (od momentu zagotowania. Dużą brytfannę wysmarować oliwą i poukładać w niej obok siebie odcedzone z zalewy skrzydełka. Wstawić całość do piekarnika (nie przykrywać), nastawić temperaturę na 180 stopni i zapiekać około 40 minut – na 5 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 200 stopni.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!