Skubaniec
400g twardego masła (82% tł.)
800g mąki pszennej tortowej (można pomieszać pół na pół z mąką krupczatką)
1 łyżka proszku do pieczenia
8 jajek (osobno żółtka i białka)
2 łyżki kakao gorzkiego
słoiczek kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki (250ml) - najlepiej domowej roboty
1,5 szklanki drobnego cukru kryształu
Blachę 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia na spodzie i bokach.
Mąkę, żółtka, masło i proszek posiekać i wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao i zagnieść na jednolite ciasto. Włożyć część białą i ciemną do woreczków foliowych i do zamrażarki. Trzecią, białą część, rozwałkować w blaszce, ponakłuwać widelcem i podpiec około 15 minut w 170°C.
Wyjąć podpieczony spód. W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie w czasie ubijania stopniowo wsypywać cukier i miksować aż do uzyskania sztywnej bezy (po odwróceniu miski do góry nogami powinna zostać niewzruszona).
Posmarować podpieczony spód dżemem, zetrzeć brązowe ciasto na tarce o grubych oczkach, wyłożyć sztywno ubitą bezę i wyrównać. Zetrzeć białe ciasto na wierzch.
Wstawić blachę do piekarnika i piec godzinę w temperaturze 170°C (gdyby wierzch za szybko się rumienił, należy zmniejszyć temperaturę), następną godzinę suszyć ciasto w 50°C.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!