Śląskie rolady, czyli zrazy
2-4 plastry mięsa wołowego (np. z udźca) po ok. 200g każdy
ulubiona musztarda
100g wędzonego boczku (u mnie w plastrach, wędzony, surowy)
1 biała cebula lub szalotka
opcjonalnie: ogórek kiszony
600ml bulionu
liść laurowy
1-2 ziarenka ziela angielskiego
kilka ziarenek czarnego pieprzu
sól, pieprz mielony do smaku
Do sosu:
30g masła
30g mąki pszennej
Mięso delikatnie rozbić i posmarować cienką warstwą musztardy. Plastry lub kawałki wędzonego boczku ułożyć obok siebie, położyć pokrojoną w piórka cebulę i pokrojonego ogórka, oprószyć świeżo mielonym, czarnym pieprzem, nie solić. Mięso ciasno zwinąć, zaczynając od brzegu z boczkiem, i obwiązać je ciasno sznurkiem.
Na patelni rozgrzać smalec i smażyć rolady na złotobrązowy kolor z każdej strony, następnie przełożyć do garnka lub brytfanny, zalać bulionem i dodać przyprawy, przykryć i dusić na małym ogniu 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Rolady wyjąć na talerze i delikatnie zdjąć z nich sznurki, bulion przecedzić przez sito. W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę razem zasmażać, po czym wlać cały bulion z mięsa i gotować, energicznie mieszając rózgą, aż sos zgęstnieje. Gotowym sosem polać mięso.
Zobacz też przepis na kluski śląskie.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!