Śledzie w oleju
400g świeżych śledzi lub ewentualnie matiasów
ok. 200g białej cebuli (waga po obraniu)
1 łyżeczka soli
1 połówka cytryny
pieprz czarny
listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
olej do zalania śledzi
Do świeżych śledzi przygotować solankę: 2 czubate łyżki soli rozpuścić w 1 litrze wody, zalewę całkowicie ostudzić i zalać nią śledzie w pojemniku, pojemnik zamknąć i wstawić do lodówki na co najmniej dobę.
Śledzie już gotowe, solone opłukać pod bieżącą wodą, włożyć do szklanego naczynia i zalać zimną wodą, moczyć co najmniej 6-8 godzin. Po tym czasie śledzie wyjąć z wody, opłukać ponownie i osuszyć na ręczniku papierowym (zostawić na tym ręczniku), oprószyć śledzie pieprzem i skropić sokiem z cytryny, zostawić na 20 minut, ponownie osuszyć je ręcznikiem papierowym. Pokroić śledzie na 1,5-centymetrowe kawałki.
Cebulę posiekać w kostkę lub piórka, zasypać solą i odstawić na 30 minut, po tym czasie przełożyć ja na sito, przepłukać dokładnie zimną wodą i odcedzić (można nawet osuszyć na ręczniku papierowym). Ułożyć warstwę cebuli na dnie słoja, położyć listek laurowy, ziele angielskie i ułożyć pierwszą warstwę śledzi, następnie przekładać kolejne warstwy śledzi siekaną cebulką, a w trakcie przekładania zakrywać kolejne warstwy porcją oleju. Na koniec ułożyć resztę cebuli na wierzchu, nalać tyle oleju, aby zakryć całość, zakręcić słój i wstawić na noc lub nawet całą dobę do lodówki.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!