//

Śledzie w oleju

Śledzie to ryby, które bardzo lubię. Są takie uniwersalne i smaczne w każdej formie. Sama się dziwię, że tak mało mam na nie przepisów na blogu, ale przecież wszystko można naprawić :) Śledzie w oleju nie są rzeczą trudną do zrobienia, ale trzeba pamiętać o kilku ważnych rzeczach - by matjasy porządnie wymoczyć oraz o tym, by po zasoleniu przepłukać cebulę pod bieżącą wodą - solimy po to, by zmiękła, a niewypłukana sprawi, że śledzie będą niejadalne. Polecam śledzia w oleju podac z kromką świeżego, jeszcze ciepłego chlebka :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 500g
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
20 + moczenie i leżakowanie


400g świeżych śledzi lub ewentualnie matiasów
ok. 200g białej cebuli (waga po obraniu)
1 łyżeczka soli
1 połówka cytryny
pieprz czarny
listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
olej do zalania śledzi





Do świeżych śledzi przygotować solankę: 2 czubate łyżki soli rozpuścić w 1 litrze wody, zalewę całkowicie ostudzić i zalać nią śledzie w pojemniku, pojemnik zamknąć i wstawić do lodówki na co najmniej dobę.

Śledzie już gotowe, solone opłukać pod bieżącą wodą, włożyć do szklanego naczynia i zalać zimną wodą, moczyć co najmniej 6-8 godzin. Po tym czasie śledzie wyjąć z wody, opłukać ponownie i osuszyć na ręczniku papierowym (zostawić na tym ręczniku), oprószyć śledzie pieprzem i skropić sokiem z cytryny, zostawić na 20 minut, ponownie osuszyć je ręcznikiem papierowym. Pokroić śledzie na 1,5-centymetrowe kawałki.

Cebulę posiekać w kostkę lub piórka, zasypać solą i odstawić na 30 minut, po tym czasie przełożyć ja na sito, przepłukać dokładnie zimną wodą i odcedzić (można nawet osuszyć na ręczniku papierowym). Ułożyć warstwę cebuli na dnie słoja, położyć listek laurowy, ziele angielskie i ułożyć pierwszą warstwę śledzi, następnie przekładać kolejne warstwy śledzi siekaną cebulką, a w trakcie przekładania zakrywać kolejne warstwy porcją oleju. Na koniec ułożyć resztę cebuli na wierzchu, nalać tyle oleju, aby zakryć całość, zakręcić słój i wstawić na noc lub nawet całą dobę do lodówki.

Podawać na zimno. Śledzie spożyć w przecięgu ok. 7 dni.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Śledzie w oleju
  • Śledzie w oleju
  • Śledzie w oleju