Słodki sos chilli



10g papryczki chilli
100g słodkiej, czerwonej papryki
10g obranego imbiru
10g ząbków czosnku (obranych)
7 łyżek cukru pudru
1 płaska łyżeczka miodu
4 łyżki octu spirytusowego
200ml zimnej wody
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Papryki bardzo drobno posiekać, imbir oraz ząbki czosnku zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (można wszystkie pokrojone składniki włożyć do blendera i zmiksować). Przełożyć warzywa do garnuszka, wsypać cukier puder, wlać ocet i wodę, podgrzać aż masa zacznie wrzeć.
W czasie, kiedy sos się podgrzewa, rozpuścić mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie i wlać mieszankę, energicznie mieszając sos, podgrzewać wszystko razem, aż sos zgęstnieje. Na sam koniec dodać szczyptę soli – dla wydobycia smaku.
Sos pozostawić do wystygnięcia, następnie przechowywać w zamkniętym słoiczku, w lodówce – do 2 tygodni.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!