Słoneczne bułeczki cytrynowe
Ciasto:
180ml ciepłej wody
30g świeżych drożdży
80ml (1/3 szklanki) mleka w proszku
60g cukru kryształu
1/2 łyżeczki soli
60g miękkiego masła
1 żółtko
400-450g mąki pszennej (w zależności od miękkości ciasta)
Do przełożenia:
6 łyżek cukru kryształu
50g miękkiego masła
skórka otarta z 1 cytryny
Polewa:
100g serka śmietankowego (użyłam sernikowego z wiaderka, ale świetnie nada się Mascarpone)
sok z 1 cytryny
2 szklanki cukru pudru
do posypania: skórka otarta z 1 cytryny
Najpierw przygotować ciasto – wymieszać drożdże z wodą, dodać cukier i mieszać, aż drożdże się rozpuszczą, odstawić na 15 minut do spienienia.
W misce umieścić 400g mąki z solą, dodać żółtko i mleko w proszku, stopniowo wlewać rozczyn drożdżowy, zagniatając ciasto. Zagnieść miękkie, elastyczne, jednolite ciasto, jeśli będzie zbyt klejące – podsypać dodatkowo mąką. Odstawić ciasto na 1 godzinę do wyrośnięcia – w misce pod przykryciem, w ciepłym miejscu.
Po tym czasie zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt (dowolnej grubości, jak wolimy bardziej zwinięte, to placek niech będzie cieńszy)., posmarować 3/4 powierzchni masłem, oprószyc cukrem kryształem i skórką cytrynową, zwinąć. Każdą część podzielić na 8 części i umieścić w foremkach – polecam blaszkę do muffinów. Całość przykryć ściereczką.
Nastawić piekarnik na 175 stopni, do nagrzanego wstawić ciasto i piec 15-20 minut, aż się ładnie zarumieni. Upieczone od razu wyjąć i studzić na kratce.
Startą skórkę lekko osuszyć, podgrzewając na suchej patelni – powinna zrobić się sypka.
W miseczce wymieszać dokładnie serek z sokiem, wsypac cukier i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Polać ostudzone bułeczki i posypać skórką cytrynową.
Podawać na ciepło – na zimno również są pyszne.
Bułeczki przygotowywałam razem z Anią z bloga „Kraina rozkoszy podniebienia„, według przepisu z bloga „Cheeky Kitchen„.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!