//

Smażony makaron z kurczakiem

Bardzo dawno nie było u nas kuchni azjatyckiej, a mimo, że uwielbiam kuchnię polską i włoską, to za chińską też bardzo przepadam. Smażony makaron chodził za mną od dawna, ale ciagle było mi nie po drodzę by go zrobić. Świetną okazją okazał się Tydzień Azjatycki, który już jutro zaczyna się w Lidlu, firma przyszła mi z pomocą i mogłam przy użyciu fajnych składników stworzyć smaczny obiad.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-3
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
10
Czas całkowity (min):
25


125g noodli do chow mein

3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych (lub do woka)
1 filet z piersi kurczaka (pół dużej piersi)
1 biała cebulka
50g pędów bambusa
opcjonalnie: szczypta suszonych ziół azjatyckich do posypania
250g sosu słodko-kwaśnego





Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i odłożyć.

Pierś kurczaka pokroić w paseczki, pędy bambusa i cebulkę również. Na woku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić makaron, smażyć, aż zrobi się lekko chrupiący, przełożyć na talerze.

Na tej samej patelni rozgrzać pozostałą 1 łyżkę oleju, wrzucić kurczaka i smażyć 2-3 minut, po czym włożyć pędy bambusa, cebulę, zamieszać i wlać sos, całość podgrzewać około 1 minuty i wyłożyć na makaron. Posypać ziołami i podawać od razu.

Przepis na intensywny w smaku sos słodko-kwaśny, który Wam polecam znaleźć możecie przy przepisie na wieprzowinę lub użyć gotowego sosu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Smażony makaron z kurczakiem
  • Smażony makaron z kurczakiem