Smażony makaron z kurczakiem
125g noodli do chow mein
3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych (lub do woka)
1 filet z piersi kurczaka (pół dużej piersi)
1 biała cebulka
50g pędów bambusa
opcjonalnie: szczypta suszonych ziół azjatyckich do posypania
250g sosu słodko-kwaśnego
Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i odłożyć.
Pierś kurczaka pokroić w paseczki, pędy bambusa i cebulkę również. Na woku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić makaron, smażyć, aż zrobi się lekko chrupiący, przełożyć na talerze.
Na tej samej patelni rozgrzać pozostałą 1 łyżkę oleju, wrzucić kurczaka i smażyć 2-3 minut, po czym włożyć pędy bambusa, cebulę, zamieszać i wlać sos, całość podgrzewać około 1 minuty i wyłożyć na makaron. Posypać ziołami i podawać od razu.
Przepis na intensywny w smaku sos słodko-kwaśny, który Wam polecam znaleźć możecie przy przepisie na wieprzowinę lub użyć gotowego sosu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!