Smażony ryż z kurczakiem



300g polędwiczek lub piersi z kurczaka
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
1 torebka ryżu jaśminowego (może być zwykły, długoziarnisty)
2 łyżeczki curry
olej sezamowy lub z orzeszków ziemnych
Ponadto:
1 puszka mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek, papryka)
1 marchew
1 cebula szalotka
garść grzybków mun namoczonych wcześniej we wrzątku (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1/2 łyżeczki curry
4 łyżki sosu sojowego

Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie z 2 łyżeczkami curry, odcedzić.
W czasie, kiedy ryż się gotuje pokroić cebulę w kostkę i marchewkę też dość drobno. Grzybki pokroić w paski, wymieszać z odsączonymi warzywami z puszki.
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą. W misce roztrzepać jajka, dodać mąkę ziemniaczaną, włożyć kurczaka i zamieszać. Na woku rozgrzać 3 łyżki oleju sezamowego i na bardzo gorący wylać kurczaka z jajkiem, smażyć, mieszając aż będzie rumiany (to nic, jeśli jajko odpadnie od kurczaka, bo w wielu wersjach tego dania z jajek smaży się omlet, a nie robi ciasto do mięsa).
Usmażonego kurczaka zdjąć z patelni, rozgrzać 2 łyżki oleju i włożyć cebulę z marchewką, smażyć chwilę, aż zmiękną, włożyć z powrotem kurczaka, zamieszać i dodać ryż oraz warzywa i przyprawy i sos sojowy, smażyć razem 2-3 minuty. Podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!