//

Śmietanowiec

Nie znam osoby, której nie smakowałby ten wspaniały sernik na zimno. U nas zawsze robi go moja mamuśka, zazwyczaj "na oko", ale zawsze wychodzi idealny, delikatny, mało slodki i owocowy.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
5
Czas całkowity (min):
35 + chłodzenie


400g serka śmietankowego twarogowego lub homogenizowanego
200g kwaśnej śmietany
100ml zimnego mleka
4 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
4 galaretki owocowe (ulubione smaki, fajnie, jeśli każda ma inny kolor)
Owoce (brzoskwinie, mandarynki z syropu)





Galaretkę w kolorze pomarańczowym rozpuścić w 400 ml wody, zostawić do wystudzenia. Wszystkie pozostałe galaretki rozpuścić osobno w 300 ml wody, ostudzić i zostawić do całkowitego stężenia (można wstawić do lodówki).

Przygotowane wcześniej galaretki pokroić na kosteczki, odstawić do lodówki.

Formę 20x20cm wyłożyć folią spożywczą.

Ubić trzepaczką serek, śmietanę i cukier puder. Wsypać żelatynę do mleka w żaroodpornej misce, zostawić aż napęcznieje (masa nie powinna być stała, więc w razie potrzeby można dodać jeszcze trochę mleka), postawić miskę na kąpieli wodnej i podgrzać aż żelatyna się rozpuści, lekko przestudzić, stopniowo dodawać do ubitej masy śmietanowej, cały czas mieszając – należy mieszać energicznie, by nie zrobiły się grudki z żelatyny. Dodać galaretki, delikatnie wymieszać.

Przełożyć masę do przygotowanej wcześniej formy  Po zastygnięciu położyć na wierzchu pokrojone w kawałki owoce i zalać lekko stężałą galaretką (powinna już zacząć troszkę tężeć, ale nadal być płynna – musi być również całkiem wystudzona).

Schłodzić w lodówce przez noc, podawać od razu po wyjęciu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!