Śmietanowiec
400g serka śmietankowego twarogowego lub homogenizowanego
200g kwaśnej śmietany
100ml zimnego mleka
4 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
4 galaretki owocowe (ulubione smaki, fajnie, jeśli każda ma inny kolor)
Owoce (brzoskwinie, mandarynki z syropu)
Galaretkę w kolorze pomarańczowym rozpuścić w 400 ml wody, zostawić do wystudzenia. Wszystkie pozostałe galaretki rozpuścić osobno w 300 ml wody, ostudzić i zostawić do całkowitego stężenia (można wstawić do lodówki).
Przygotowane wcześniej galaretki pokroić na kosteczki, odstawić do lodówki.
Formę 20x20cm wyłożyć folią spożywczą.
Ubić trzepaczką serek, śmietanę i cukier puder. Wsypać żelatynę do mleka w żaroodpornej misce, zostawić aż napęcznieje (masa nie powinna być stała, więc w razie potrzeby można dodać jeszcze trochę mleka), postawić miskę na kąpieli wodnej i podgrzać aż żelatyna się rozpuści, lekko przestudzić, stopniowo dodawać do ubitej masy śmietanowej, cały czas mieszając – należy mieszać energicznie, by nie zrobiły się grudki z żelatyny. Dodać galaretki, delikatnie wymieszać.
Przełożyć masę do przygotowanej wcześniej formy Po zastygnięciu położyć na wierzchu pokrojone w kawałki owoce i zalać lekko stężałą galaretką (powinna już zacząć troszkę tężeć, ale nadal być płynna – musi być również całkiem wystudzona).
Schłodzić w lodówce przez noc, podawać od razu po wyjęciu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!