Sok malinowy
Wersja 1 - na 3,5 litra mocno skoncentrowanego syropu:
2kg dojrzałych malin
3 kg cukru
sok z 1 cytryny
Wersja 2 - na 2 litry mniej skoncentrowanego, ale równie wydajnego syropu:
1 kg dojrzałych malin
2 kg białego cukru
400ml gorącej wody
sok z 1 cytryny
Wersja 1 – na 3,5 litra mocno skoncentrowanego syropu:
Maliny zagotować i zdjąć z ognia, wsypać cukier i kwasek cytrynowy, postawić na ogniu i znowu zagotować, zdjąć z ognia.
Dobrze przecedzić przez sito i wlać do garnka, w którym się gotowały, zagotować ponownie i rozlewać do butelek lub słoiczków, zakręcać, stawiać do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Wersja 2 – na 2 litry mniej skoncentrowanego, ale równie wydajnego syropu:
W garnku umieścić maliny, włączyć ogien na kuchence, dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny i zamieszać.
Wsypać cukier i mieszać, aż się rozpuści – kiedy tak się stanie wlać wodę i gotować na niedużym ogniu około 10 minut – mieszać, by syrop nie wykipiał.
Sok przecedzić przez sito do innego naczynia, przetrzeć wszystko tak, by na sicie zostały same ziarenka. Gorący sok od razu rozlać przez lejek do naszykowanych butelek, mocno zakręcić, postawić do góry dnem i pozostawić, aż całkiem wystygnie.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!