Sok z aronii
1 kilogram owoców aronii
1 litr przegotowanej wody (oprócz wrzątku do zalania aronii)
700g cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Aronię umyć, zalać wrzątkiem i zostawić na 1 godzinę, po tym czasie odcedzić i włożyć do garnka, wlać 1 litr wody, wsypać cukier i wlać sok wyciśnięty z cytryny, zacząć podgrzewać.
Sok doprowadzić do wrzenia i gotować, pilnując by nie wykipiał, około 1 godziny, owoce powinny zmięknąć.
Sito umieścić na drugim garnku lub misce i wylać całość, przecedzając sok – sok rozlać do butelek, zakręcić i pasteryzować w kąpieli wodnej – 30 minut od momentu zagotowania wody. Gorące butelki wyjąć, dokręcić, postawić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.
Potem przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!