Sos do makaronu w słoikach
6kg gruntowych pomidorów Lima (dobrze, jak będę mocno dojrzałe)
300ml wody odcedzonej z pomidorowych ziarenek (tych wydrążonych z pomidorów)
500g białej cebuli (waga po obraniu)
10 łyżek oliwy
10-20 ząbków czosnku (obranych)
zioła, świeże lub suszone (bazylia, oregano)
2 łyżki soli
400g domowego koncentratu pomidorowego (link pod przepisem)
pieprz
2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka czarnego, świeżo mielonego pieprzu
Na Thermomix:
1,2kg pomidorów gruntowych Lima
4 łyżki soku odciśniętego z pomidorowych ziarenek (wydrążonych z pomidorów)
100g białej cebuli (waga po obraniu)
2 łyżki oliwy
2-4 ząbki czosnku (obrane)
zioła świeże lub suszone (bazylia, oregano)
80g koncentratu pomidorowego
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki cukru
pieprz czarny, świeżo mielony
Pomidory umyć, wyciąć z nich twarde części, sparzyć i obrać ze skóry, a następnie przekroić na pół i wydrążyć ziarenka ze środka (ziarenka odłożyć do miski a potem odsączyć na sicie, odmierzając odpowiednią ilość soku, który dodamy później do sosu).
W dużym garnku z szerokim i grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i zeszklić, a następnie dodać pokrojony w kawałki czosnek, zamieszać i włożyć pomidory i wlać sok. Całość zagotować, zmniejszyć ogień i dusić, co jakiś czas mieszając – 1 godzinę. Po tym czasie warzywa zmiksować blenderem, dodać posiekane zioła i koncentrat oraz sól i cukier oraz pieprz i gotować kolejne 40 minut, często mieszając, by pulpa się nie przypaliła. Na samym końcu sos jeszcze raz zmiksować, nałożyć do słoików i pasteryzować w kąpieli wodnej 20 minut od momentu zagotowania wody. Gorące słoiki wyjąć i po około 5 minutach podokręcać nakrętki.
THERMOMIX:
Pomidory umyć, wyciąć z nich twarde części, sparzyć i obrać ze skóry, a następnie przekroić na pół i wydrążyć ziarenka ze środka (ziarenka odłożyć do miski a potem odsączyć na sicie, odmierzając odpowiednią ilość soku, który dodamy później do sosu).
W naczyniu miksującym umieścić cebulę i czosnek, zmiksować 3s., obr. 6 – . Zgarnąć warzywa ze ścianek naczynia, dolać oliwę i smażyć – 3 min., temp. 100 st. obr. 2. Po tym czasie włożyć pomidory, wlać sok, na pokrywkę postawić koszyczek i gotować – 30 min., Varoma, o. 2.
Zdjąć koszyczek, założyć miarkę i całość zmiksować na sos – 1 min., obr. 6. Do sosu dodać przyprawy i koncentrat oraz posiekane zioła i gotować dalej – 20 min., 100 st., obr. 2, z założoną miarką. Na samym końcu sos znów zmiksować (uwaga: nałożoną miarkę należy przytrzymać, najlepiej dłonią zabezpieczoną rękawicą kuchenną lub ściereczką by uniknąć poparzenia) – 1 min., obr. 10. Nałożyć gorący do słoików lub spożyć od razu.
Słoiki pasteryzować 20 minut w kąpieli wodnej, od momentu zagotowania wody w garnku. Gorące słoiki wyjąć i po około 5 minutach podokręcać nakrętki.
Przepis na domowy koncentrat znajdziesz poniżej:
Przepis zgłaszam też do akcji Mopsika „Warzywa psiankowate”:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!