Sos do pizzy
2,1 kg pomidorów gruntowych (podlużnych), bardzo dojrzałych
3 łyżki oliwy z oliwek
5 ząbków polskiego czosnku
200g białej cebuli
200g koncentratu pomidorowego (serdecznie polecam domowy)
listki świeżej bazylii
listki świeżego oregano (zioła objętościowo po ok. 2 łyżki po posiekaniu)
1 i 1/2 łyżeczki soli
pieprz czarny, świeżo mielony
1/2 łyżeczki cukru
Pomidory umyć, pozbawić twardych części (wykroić) i naciąć na krzyż skórkę z drugiej strony, włożyć do miski i sparzyć wrzątkiem, aż skórka zacznie się zwijać – wtedy też odlać wrzątek i zalać pomidory lodowatą wodą. Obrać pomidory ze skóry i pozbawić gniazd nasiennych, odłożyć.
Czosnek obrać i posiekać w kawałeczki. Cebulę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać oliwę i zacząć podgrzewać., dodać cebulę i zeszklić (do momentu, aż puści aromat), dodać czosnek i wymieszać. Kiedy czosnek puści aromat, włożyć pokrojone pomidory bez skóry i gniazd nasiennych i mieszać ok 5 minut.
Nastawić średni ogień i gotować całość, co jakiś czas mieszając – gotować tak przez 1 godzinę. Po tym czasie wszystko zmiksować. Dodać koncentrat pomidorowy, zioła i przyprawy i zmniejszyć ogień o połowę, dusić, często mieszając – ok. 40 minut.
Po tym czasie masę znów zmiksować i przelać do małych słoiczków, zakręcić i pasteryzować w kąpieli wodnej 20 minut od zagotowania wody. Wyjąć gorące słoiki, dokręcić i postawić do góry dnem, pozostawić do wystudzenia, a potem przechowywać w zaciemnionym i chłodnym miejscu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!