//

Sos tatarski

Jedni nie wyobrażają sobie tego sosu bez grzybków marynowanych, inni bez cebulki, a ja nie wyobrażam sobie sosu tatarskiego bez konserwowego groszku. Specjalnie nawet kupiłam w sklepie ekstradrobny groszek :) Jak dla mnie najlepiej smakuje z jajeczkami, ale jest równie dobry z domową, uwędzoną wędliną.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
20


9 czubatych łyżek majonezu
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
8 łyżek groszku konserwowego
80g grzybków marynowanych (najlepiej borowików)
2 ogórki kiszone
kilka gałązek szczypiorku (opcjonalnie pół cebuli zamiast szczypiorku)
świeżo mielony pieprz czarny





Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać odsączony groszek konserwowy i delikatnie wymieszać.

Grzybki odsączyć z zalewy i drobniutko posiekać. Ogórki osuszyć i obrać ze skórki i pokroić w równie drobną kosteczkę, co grzybki, szczypiorek (cebulkę) także posiekać i wszystko razem dodać do sosu śmietanowo-majonezowego.

Całość delikatnie wymieszać, dodać świeżo mielony, czarny pieprz, wymieszać jeszcze raz i wstawić do lodówki pod przykryciem do czasu podania.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sos tatarski
  • Sos tatarski
  • Sos tatarski