Sos ze świeżych grzybów
Sos:
3 łyżki masła
100g białej cebuli
400g oczyszczonych, mieszanych grzybów leśnych
sól, pieprz czarny świeżo mielony do smaku
1 szklanka bulionu (rosołu, wywaru, etc.)
125 ml (pół szklanki) słodkiej śmietanki 30%
3 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
opcjonalnie: 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
Cebulę drobno posiekać. Grzyby pokroić w mniejsze kawałki, plasterki, etc.
Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć cebulę i zeszklić, na to włożyć grzyby i dusić na niewielkim ogniu 10-15 minut, aż zmiękną, a woda z nich odparuje, wtedy też wlać bulion, zamieszać i podgrzewać kolejne 10 minut. Wlać słodką śmietankę, dodać natkę pietruszki, dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i dużą ilością czarnego pieprzu, podgrzewać jeszcze parę chwil – jeśli mamy ochotę, możemy dodać kwaśną śmietanę – to kwestia gustu – śmietanę dodajemy po zdjęciu sosu z ognia.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!