Spaghetti z klopsikami
Klopsiki:
250g mięsa wieprzowego lub wołowego
1 biała lub czerwona cebula
2 ząbki czosnku
5 łyżek bułki tartej
5-6 łyżek mleka
25g świeżo startego Parmezanu, Grana Padano lub Pecorino
olej do smażenia
Sos:
1 puszka pomidorów bez skóry
3 łyżki oliwy
1 biała cebula
3 ząbki czosnku
świeża bazylia i oregano
sól i pieprz czarny świeżo mielony
Dodatkowo:
160g makaronu spaghetti
świeżo starty Parmezan, Grana Padano lub Pecorino do posypania
Nastawić osoloną wodę na makaron.
Najpierw przygotować klopsiki: bułkę tartą wymieszać z mlekiem i odstawić. Mięso zmielić na drobnym sicie, dodać drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce czosnek, starty na tarce z drobnymi oczkami ser, namoczoną bułkę tartą i sól oraz pieprz do smaku, wyrobić jednolitą masę. Z masy formować kuleczki – mnie wyszło 14 klopsików. Na patelni rozgrzać olej, smażyć klopsiki na złotobrązowy kolor, po usmażeniu przełożyć na talerz.
Makaron wstawić do gotowania – gotować aż będzie al dente i wtedy odcedzić. W czasie, kiedy makaron się gotuje, przygotować sos: pomidory zmiksować w blenderze, odstawić. Cebulę i czosnek drobno posiekać, bazylię i oregano również. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć cebulę i czosnek i smażyć, aż puszczą aromat, wtedy też wlać zmiksowane pomidory i gotować sos, aż zgęstnieje – ok. 5-7 minut na dużym ogniu, często mieszając. Dodać zioła, doprawić do smaku, włożyć klopsiki i podgrzewać chwilę razem.
Na patelnię z sosem włożyć odcedzony makaron, zamieszać, by wszystko dobrze się zagrzało, rozłożyć na talerze, posypać świeżo startym serem i podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!