//

Spaghetti z klopsikami

Oglądaliście Zakochanego Kundla? Na pewno oglądaliście! Dlatego też wiecie, dlaczego ta potrawa jest tak popularna. Ja zabierałam się do niej dość długo, kiedyś zrobiłam, ale nie wyszła tak dobra, jak tym razem. Więc następnym razem, kiedy postanowicie zrobić pomidorowego ragù z mięsem (czyli polską wersję spaghetti bolognese), pobawcie się trochę w kulanie i zróbcie makaron z klopsikami, jest boski :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 2 osób
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
35


Klopsiki:
250g mięsa wieprzowego lub wołowego
1 biała lub czerwona cebula
2 ząbki czosnku
5 łyżek bułki tartej
5-6 łyżek mleka
25g świeżo startego Parmezanu, Grana Padano lub Pecorino
olej do smażenia

Sos:
1 puszka pomidorów bez skóry
3 łyżki oliwy
1 biała cebula
3 ząbki czosnku
świeża bazylia i oregano
sól i pieprz czarny świeżo mielony

Dodatkowo:
160g makaronu spaghetti
świeżo starty Parmezan, Grana Padano lub Pecorino do posypania





Nastawić osoloną wodę na makaron.

Najpierw przygotować klopsiki: bułkę tartą wymieszać z mlekiem i odstawić. Mięso zmielić na drobnym sicie, dodać drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce czosnek, starty na tarce z drobnymi oczkami ser, namoczoną bułkę tartą i sól oraz pieprz do smaku, wyrobić jednolitą masę. Z masy formować kuleczki – mnie wyszło 14 klopsików. Na patelni rozgrzać olej, smażyć klopsiki na złotobrązowy kolor, po usmażeniu przełożyć na talerz.

Makaron wstawić do gotowania – gotować aż będzie al dente i wtedy odcedzić. W czasie, kiedy makaron się gotuje, przygotować sos: pomidory zmiksować w blenderze, odstawić. Cebulę i czosnek drobno posiekać, bazylię i oregano również. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć cebulę i czosnek i smażyć, aż puszczą aromat, wtedy też wlać zmiksowane pomidory i gotować sos, aż zgęstnieje – ok. 5-7 minut na dużym ogniu, często mieszając. Dodać zioła, doprawić do smaku, włożyć klopsiki i podgrzewać chwilę razem.

Na patelnię z sosem włożyć odcedzony makaron, zamieszać, by wszystko dobrze się zagrzało, rozłożyć na talerze, posypać świeżo startym serem i podawać od razu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Spaghetti z klopsikami