//

Spaghetti z łososiem

To danie jest bardzo aromatyczne i sycące, choć przyznam szczerze, że brakowało mi w nim czegoś, co przełamałoby smak sosu i wędzonego łososia - być może więcej soku z cytryny lub dużej ilości pieprzu? Mimo to, makaron był przepyszny, uwielbiam połączenie koperku z łososiem, a dzięki nim zwykłe spaghetti nabiera nutki luksusu. Czyż nie prezentuje się zachęcająco?

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
30


160g suchego makaronu
5 łyżek kwaśnej śmietany
2 łyżki musztardy (u mnie Dijon Miodowa)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki startego Parmezanu lub innego, twardego sera
1 łyżka oliwy
sól do smaku
czarny, świeżo mielony pieprz do smaku
200g wędzonego na zimno łososia
tymianek
kilka gałązek koperku





Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować, aż będzie al dente.

W czasie, kiedy makaron się gotuje, wymieszać musztardę ze śmietaną, sokiem z cytryny i startym serem, dodać przyprawy (uwaga na sól, bo łosoś jest słony!) oraz tymianek i kilka gałązek koperku. Łososia pokroić w plasterki i paseczki.

Ugotowany makaron odcedzić na sicie, włożyć z powrotem do garnka, dodać oliwę i wlać masę śmietanową, chwilę razem podgrzewać. Na samym końcu dodać łososia, wymieszać i podawać od razu.

Inspiracja przepisem ze strony HOMEBOUND the heart of life (oryginalny od Donny Hay).



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Spaghetti z łososiem
  • Spaghetti z łososiem