Strogonow
360g schabu lub karkówki wieprzowej (może być też wołowe)
pół niedużej cebuli
350 ml bulionu
1 listek laurowy
szczypta suszonego tymianku
płaska łyżeczka czubrycy (szarena soł - mieszanki)
1 mała czerwona papryka
1 marchewka
2 średniej wielkości ziemniaki
2 duże ogórki kiszone
400g pomidorów krojonych lub przecieru (użyłam Pudliszki w kartoniku)
sól, pieprz, słodka papryka suszona - do smaku
1 łyżeczka musztardy
4 łyżki śmietany kwaśnej
1 łyżka mąki pszennej
Mięso pokroić w kostkę i dobrze podsmazyć na niewielkiej ilości oleju, aż będzie dobrze zarumienione. Przełożyć je do garnka. Cebulę pokroić w piórka i na tej samej patelni zeszklić, a następnie dodać do mięsa. Całość zalać bulionem, dodać tymianek i czubrycę oraz listek laurowy, postawić garnek na małym ogniu.
Marchewkę i ziemniaki umyć, obrać, ziemniaki pokroić w kostkę wielkości mięsa, a marchewkę w talarki, dodać do garnka i zostawić do momentu, aż całość się zagotuje.
W międzyczasie umyć paprykę, pokroić ją w nieduże paski, a ogórki odsączyć i pokroić w kostkę, dodać do mięsa razem z papryką i pomidorami, zamieszać.
Całość przyprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Łyżkę mąki rozprowadzić z łyżką śmietany, następnie dodać resztę śmietany i musztardę, wlać powoli chochelkę gulaszu i zamieszać. Powoli dolewać zaprawę do garnka i mieszać, podgrzewać tylko przez chwilę, by gulasz zgęstniał. Podawać od razu.
Przepis znaleziony u Niebieskiej Pistacji.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!