Suflet czekoladowy z płynnym środkiem
60g masła
60g gorzkiej czekolady (poniżej 60% kakao)
60g cukru kryształu
2 jaja
25g mąki pszennej
dwie foremki żaroodporne - wysokość 5cm, średnica 7cm
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Jajka sparzyć wrzątkiem i osuszyć.
Masło pokroić na kawałeczki i umieścić je w rondelku, dodać połamaną czekoladę i podgrzewać, mieszając, aż masa stanie się jednolita i gładka.
W wysokiej misce z dzióbkiem ubić jajka z cukrem, aż się spienią. Ciągle mieszając wlewać masę czekoladową. Na samym końcu stopniowo dodać mąkę, całość wymieszać na gładką masę.
Wypełnić masą foremki prawie po brzegi (zostawić około 5mm odstępu od brzegu), wstawić je do piekarnika i piec równo 15 minut. Wyjąć deser z piekarnika i podawać od razu, można dodać gałkę lodów waniliowych.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!