//

Suflet czekoladowy z płynnym środkiem

Prezentowałam Wam kiedyś na blogu suflet czekoladowy z płynnym środkiem. Przyznać muszę, że tamten przepis faktycznie prezentował suflet sam w sobie. Natomiast to... to jest... hmm... trudno mi opisać słowami, jaką rozkosz czuje się w ustach, gdy smakuje się ten deser. Istne niebo. Gorący, czekoladowy i płynny środek, zatopiony w delikatnym, lekko podpieczonym cieście, tak delikatnym, jak jedwab. Nie potrafię opisać tego odczucia, najlepiej będzie, gdy sami spróbujecie!!! Przepis pochodzi z książki "Gotowanie krok po kroku. Ciasta i desery", autorstwa Marianne Magnier-Moreno.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
40


60g masła
60g gorzkiej czekolady (poniżej 60% kakao)
60g cukru kryształu
2 jaja
25g mąki pszennej
dwie foremki żaroodporne - wysokość 5cm, średnica 7cm





Piekarnik nastawić na 180 stopni.

Jajka sparzyć wrzątkiem i osuszyć.

Masło pokroić na kawałeczki i umieścić je w rondelku, dodać połamaną czekoladę i podgrzewać, mieszając, aż masa stanie się jednolita i gładka.

W wysokiej misce z dzióbkiem ubić jajka z cukrem, aż się spienią. Ciągle mieszając wlewać masę czekoladową. Na samym końcu stopniowo dodać mąkę, całość wymieszać na gładką masę.

Wypełnić masą foremki prawie po brzegi (zostawić około 5mm odstępu od brzegu), wstawić je do piekarnika i piec równo 15 minut. Wyjąć deser z piekarnika i podawać od razu, można dodać gałkę lodów waniliowych.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Suflet czekoladowy z płynnym środkiem
  • Suflet czekoladowy z płynnym środkiem