Suszona karkówka
karkówka o wadze 1 kg - chuda, z małą ilością tłuszczu i żyłek
cukier biały
sól kamienna niejodowana
przyprawy:
suszony rozmaryn, tymianek + 4 łyżki soli kamiennej niejodowanej
3 ząbki czosnku
nowe pończochy lub podkolanówki
Mięso opłukać wodą, osuszyć ręcznikiem, wyciąć ewentualne kawałki tłuszczu. Dokładnie obtoczyć grubą warstwą cukru, ułożyć w pojemniku, zamknąć szczelnie i wstawić do lodówki na 24 godziny – przy czym po 12 godzinach obrócić karkówkę do góry nogami.
Po tym czasie mięso znów opłukać wodą i osuszyć i obtoczyć grubą warstwą soli, włożyć do czystego pojemnika, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie mięso opłukać pod wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Otarte w palcach zioła wymieszać z solą i zmiażdżonym przez praskę czosnkiem i natrzeć mięso bardzo dokładnie zakrywając każdy zakamarek. Natarte mięso obwiązać w poprzek sznurkiem (by zachowało okrągły przekrój), włożyć do podkolanówki, uważając, by nie zetrzeć przypraw, zawiązać i powiesić w przewiewnym, ale ciepłym miejscu (u nas wiszą w domowej kotłowni, od czasu do czasu uchylam okno, ale w mieszkaniu wieszałam suszone mięsa w kuchni przy oknie).
Suszyć karkówkę ok. 7 dni – aż stwardnieje z zewnątrz, czasami trwa to dłużej, czasami krócej. Po ususzeniu zeskrobać ewentualne resztki soli z powierzchni mięsa, przechowywać w lodówce owinięte w papier śniadaniowy lub pergamin- nie potrzeba żadnego pojemnika.
Moje uwagi:
1. Jeżeli karkówka okaże się na zewnątrz za słona, wystarczy na 1 minutę włożyć ją do garnka z wrzącą wodą, a następnie dokładnie osuszyć.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!