Suszone pomidory
kilka kilo świeżych pomidorów gruntowych
olej rzepakowy dobrej jakości lub oliwa
zioła suszone (bazylia, tymianek, oregano - wg uznania)
czosnek, liść laurowy
Pomidory umyć i podzielić na połówki. Wykroić twarde części i wydrążyć miąższ (tylko część płynną z ziarenkami). Ułożyć wyczyszczone pomidory dość ciasno na półkach suszarki do warzyw, lekko oprószyć ziołami i solą i suszyć dwa dni, aż będą ususzone, ale nadal miękkie.
Pomidory poukładać luźno w słoiczkach, dodać po ząbku obranego czosnku, po kawałku liścia laurowego i zioła (u mnie zamiennie, bazylia, oregano, tymianek, co mi wpadnie w ręce).
Olej bardzo mocno podgrzać, zalać pomidory tak, aby nic nie wystawało i zakręcić, postawić słoiki do góry dnem (ważne, aby przy zalewaniu pomidory syczały, wtedy słoiki sie zawekują).
Zostawić tak aż do wystudzenia.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!