Świąteczna żurawina z gruszką
1kg żurawiny wielkoowocowej (błotna również się nada)
500g dojrzałych, słodkich gruszek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych)
500-800 g cukru (w zależności jak słodkie chcemy)
200 ml wody
1 laska wanilii
szczypta mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
skórka otarta i sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
Żurawinę dokładnie umyć, osuszyć i zamrozić na 24 godziny. Wyjąć z zamrażarki, przepłukać wodą i zalać wrzątkiem, odstawić na 30 minut, po czym odcedzić i z powrotem włożyć do garnka. Dodać pokrojoną drobno gruszkę, wsypać cukier i wlać wodę i zagotować na dużym ogniu, często mieszając. Laskę wanilii przekroić, wydrążyć z niej ziarenka, odłożyć, skórkę z pomarańczy zetrzeć, wycisnąć też sok (dokładnie wybrać ewentualne pestki).
Zmniejszyć ogień na średni, kiedy całość się spieni, dodać laskę wanilii z ziarenkami, skórkę i sok z pomarańczy oraz kardamon i imbir, i często mieszając, gotować jeszcze ok. 40 minut – w tym czasie owoce żurawiny rozgotują się, a z całości powstanie aksamitny, aromatyczny żel.
Jeśli mamy ochotę na mus, należy po ugotowaniu, gorącą konfiturę zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito – ja nie miksowałam.
Gorącą żurawinę nakładać do wyparzonych słoiczków, zostawiając wolny brzeg, mocno zakręcać i pasteryzować w piekarniku nagrzanym do 125°C przez 30 minut, potem zostawić do całkowitego wystudzenia. Przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!