//

Syrniki – rosyjskie placuszki

Syrniki to tradycyjne placuszki smażone w Rosji i na Ukrainie. Ja przygotowałam je w wersji klasycznej, bez dodatków, ale można dodać do nich tartą marchew lub rodzynki - rodzynki w cieście lubię tylko ja, dlatego robiąc placuszki na kolację dla Ukochanego, wybór był prosty - bez udziwnień :) Postanowiłam, że podam syrniki z domowym dżemem truskawkowym, bo przecież twaróg i truskawkowe przetwory świetnie do siebie pasują. Myślę, że odrobina kwaśnej śmietany również by im nie zaszkodziła.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
10 sztuk
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
35


250g twarogu półtłustego
3 jaja średniej wielkości
190g mąki pszennej
2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sody

olej do smażenia
dżem, cukier puder lub kwaśna śmietana do podania





Twaróg przecisnąć przez praskę (można też kupić już zmielony), dodać do niego jajka i dokładnie wymieszać.

Do drugiej miski przesiać mąkę z resztą suchych składników, dodać mieszankę do masy serowej i wymieszać drewnianą łyżką na (w miarę) jednolite ciasto – nie należy dosypywać więcej mąki, bo placuszki wyjdą twarde.

Blat lub stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i uformować wałek, podzielić go na 10 równych części. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, z masy formować placuszki na dłoni – jeśli masa będzie kleić się do rąk, można obtoczyć porcję ciasta w mące i wtedy ją rozpłaszczyć i od razu kłaść na rozgrzany olej – ja smażyłam po 4 placuszki, które formowałam z porcji ciasta tuż przed włożeniem na patelnię.

Smażyć placuszki z obydwu stron na złoto, zdejmować z patelni na ręcznik papierowy, po chwili przekładać na talerze i podawać na gorąco z cukrem pudrem lub z domowym dżemem – z dżemem smakują wybornie!

Przepis znalazłam na stronie Yelena&sweets.

nalesniki_edytowany-1



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Syrniki – rosyjskie placuszki
  • Syrniki – rosyjskie placuszki