Syrniki – rosyjskie placuszki
250g twarogu półtłustego
3 jaja średniej wielkości
190g mąki pszennej
2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sody
olej do smażenia
dżem, cukier puder lub kwaśna śmietana do podania
Twaróg przecisnąć przez praskę (można też kupić już zmielony), dodać do niego jajka i dokładnie wymieszać.
Do drugiej miski przesiać mąkę z resztą suchych składników, dodać mieszankę do masy serowej i wymieszać drewnianą łyżką na (w miarę) jednolite ciasto – nie należy dosypywać więcej mąki, bo placuszki wyjdą twarde.
Blat lub stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i uformować wałek, podzielić go na 10 równych części. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, z masy formować placuszki na dłoni – jeśli masa będzie kleić się do rąk, można obtoczyć porcję ciasta w mące i wtedy ją rozpłaszczyć i od razu kłaść na rozgrzany olej – ja smażyłam po 4 placuszki, które formowałam z porcji ciasta tuż przed włożeniem na patelnię.
Smażyć placuszki z obydwu stron na złoto, zdejmować z patelni na ręcznik papierowy, po chwili przekładać na talerze i podawać na gorąco z cukrem pudrem lub z domowym dżemem – z dżemem smakują wybornie!
Przepis znalazłam na stronie Yelena&sweets.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!