Syrop miętowy
500g cukru
1 litr przegotowanej wody
ok. 400g liści mięty (najlepiej młodych)
sok wyciśnięty z 1 cytryny
W garnku umieścić cukier i wodę, podgrzać. Liście mięty dobrze wypłukać, odcisnąć, a kiedy cukier w syropie się rozpuści, dodać miętę do garnka i wcisnąć sok z cytryny, całość podgrzewać, aż mięta zmięknie i straci swój zielony kolor (ok. 30-60 minut na małym ogniu).
Po ugotowaniu, liście mięty wyjąć i dokładnie odcisnąć na sicie (by zachować jeszcze trochę syropu, który pozostał na listkach). Gorący syrop rozlać do butelek, zakręcić i odstawić do wystudzenia – nie ma potrzeby pasteryzacji, ponieważ gorący syrop powinie sprawić, że nakrętki na butelkach się zakleszczą.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!