Szare kluski
Kluski:
500g surowych, obranych ziemniaków
80g mąki pszennej poznańskiej (ten typ mąki świetnie nadaje się do klusek, pierogów)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
pieprz czarny, świeżo mielony
Ponadto:
1 duża, biała cebula
ok. 130g boczku wędzonego (nie parzonego)
ok. 50g smalcu
Okrasa:
Cebulę obrać, drobno posiekać, odłożyć. Na patelni rozgrzać smalec, boczek pokroić w kosteczkę, włożyć na patelnię i smażyć, aż się zarumieni, wtedy dodać cebulę i dalej smażyć, aż ta się zeszkli, patelnię zestawić z ognia.
Kluseczki:
Obrane i opłukane pod bieżącą wodą ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zmiksować w blenderze, przełożyć na sito i postawić je na misce, pozwolić skrobi spokojnie spłynąć tak przez 5 minut, dobrze je odciskając z nadmiaru płynu (można to zrobić przez gazę lub tetrę, ja użyłam klinka serowarskiego). W dużym garnku wstawić wodę, posolić i zostawić na ogniu na czas robienia kluseczek – ma tylko wrzeć. Z miski, energicznym ruchem odlać wodę, która odciekła, natomiast zostawić skrobię, która zebrała się na samym dnie.
Do skrobi dodać odciśnięte ziemniaki, mąki oraz jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem, całość wymieszać, wyrabiając gęstą masę. Łyżeczką od herbaty nabierać porcje masyi wkładać do wrzącej wody (kluseczki nie rosną mocno w czasie gotowania), zanurzając łyżkę w wodzie w celu łatwiejszego nabierania kolejnych klusek. Kluski gotować we wrzącej wodzie około 10 minut od spłynięcia na powierzchnię, wyjmować łyżką cedzakową na durszlak, a następnie odsączyć i włożyć na patelnię ze skwarkami, smażyć razem kilka chwil i podawać.
Oczywiście kluseczki tradycyjnie podaje się z zasmażaną kapustą.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!