Szarlotka sypana
Składniki sypkie:
2 szklanki kaszy manny*
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
200g cukru białego drobnego
Nadzienie:
2 kg kwaśnych jabłek (waga po obraniu ze skórki) - np. renety, boskop
1 czubata łyżka cynamonu
2 płaskie łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki kaszy manny
Ponadto:
ok. 200-250 g zimnego masła
*1 szklanka = 250 ml
Mąkę, kaszę i proszek przesiać przez sito i wymieszać ze sobą w misce razem z cukrem, podzielić na trzy równe części.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, wysmarować ranty w środku masłem i wysypać bułką tartą. Nastawić piekarnik na 175°C góra/dół.
Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać z resztą składników nadzienia, podzielić na 2 części.
W przygotowanej tortownicy umieszczamy składniki warstwami:
1. 1/3 sypkich składników
2. 1/3 masła startego na grubych oczkach (trzemy bezpośrednio do tortownicy)
3. 1/2 jabłek – wyrównać spodem łyżki
4. 2/3 sypkich składników
5. 2/3 masła startego na grubych oczkach
6. 2/2 jabłek – wyrównać spodem łyżki
7. 3/3 sypkich składników
8. 3/3 masła startego na grubych oczkach
Wstawić tortownicę do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę, aż wierzch się zarumieni. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i poczekać, aż całkowicie wystygnie.
Szarlotkę można podawać na zimno, ale najlepsza jest na ciepło, z lodami waniliowymi i bitą śmietaną :D
Przepis oryginalny na blogu Kulinarne szaleństwa Margarytki – ja dokonałam w nim modyfikacji, dostosowując przepis na tortownicę 24 cm, tak, by szarlotka wyszła wysoka.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!