//

Szarlotka z budyniem

Naoglądałam się kiedyś w internecie szarlotek od groma, przyrzekłam sobie, że kiedyś zrobię właśnie taką, z budyniem, ale pomysł umarł. Nie było mi do niej po drodze, potem nie mogłam znaleźć przepisu, z którego nie wychodziłaby wielka blacha na niedzielny, rodzinny zjazd, na który przybywa 15 osób, więc postanowiłam wspomóc się przepisem na szarlotkę ze starego zeszytu mojej Mamuśki. Wyszła mi taka blaszka, że zjedliśmy ze smakiem, nie przejadło nam się, a i wyrzucać nic nie musiałam, bo nic nie zostało :) Przyznam jednak szczerze, że tak rozsmakowałam się w szarlotce, że mam ochotę zrobić znów, tym razem bez wymyślnych dodatków, klasyczną szarlotkę z kwaśnymi jabłuszkami :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
65
Czas całkowity (min):
105


Kruche ciasto:
250g mąki pszennej
125g twardego masła
1 żółtko, 1 jajko - jeśli jajka są duże, to wystarczą tylko 2 żółtka
50g cukru pudru
1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
700ml mleka (odlać 1/2 szklanki)
2 łyżki masła
2 budynie śmietankowe (każdy na 500ml mleka)
3-4 łyżki cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)

Jabłka:
1 kg (z lekkim zapasem) kwaśnych jabłek
100ml wody
2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka cukru pudru





Wysoką blachę (u mnie 31x14x6cm) wyłożyć papierem do pieczenia na spodzie i bokach. Piekarnik nastawić na 175 stopni.
W misce wymieszać cukier z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać masło i całość posiekać ostrym nożem. Dodać śmietanę, jajka (lub żółtka) i wyrobić gładkie, jednolite ciasto.

Ciasto podzielić na pół, z jednej częśći uformować kulę, zawinąć ją w folię i włożyć do zamrażarki. Drugą część równomiernie rozwałkować na dnie blaszki, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika – podpiekać 10-15 minut, aż lekko się zarumieni. Kiedy tak się stanie, wyjąć blachę z cistem z piekarnika i odstawić.

Jabłka obrać ze skórki i pokroić w plasterki, gniazda nasienne wyrzucić. Na patelnię wlać wodę, dodać cynamon i cukier i włozyć jabłka, prażyć całość, delikatnie mieszając, aż woda odparuje – około 5-10 minut. Gorące jabłka przełożyć na podpieczony spód i wyrównać.

W garnuszku zagotować mleko z cukrem, wanilią i masłem, w 1/2 szklanki wody rozprowadzić obydwa proszki budyniowe, a kiedy mleko w garnku się zagotuje wlać masę i mieszać energicznie, aż powstanie jednolita, gęsta masa. Wyłożyć gorący budyń na jabłka.

Wyjąć zmrożoną porcję ciasta kruchego z zamrażarki i zetrzeć ją na wierzch masy budyniowej na tarce o grubych oczkach, rozprowadzając równomiernie.
Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piec w 175 stopniach około 40 minut – aż wierzch się ładnie i równomiernie zarumieni. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozwolić mu całkowicie ostygnąć w blaszce.

Ciasto najlepiej jest podać oprószone cukrem pudrem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Szarlotka z budyniem
  • Szarlotka z budyniem