Szarlotka z budyniem
Kruche ciasto:
250g mąki pszennej
125g twardego masła
1 żółtko, 1 jajko - jeśli jajka są duże, to wystarczą tylko 2 żółtka
50g cukru pudru
1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
700ml mleka (odlać 1/2 szklanki)
2 łyżki masła
2 budynie śmietankowe (każdy na 500ml mleka)
3-4 łyżki cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)
Jabłka:
1 kg (z lekkim zapasem) kwaśnych jabłek
100ml wody
2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka cukru pudru
Wysoką blachę (u mnie 31x14x6cm) wyłożyć papierem do pieczenia na spodzie i bokach. Piekarnik nastawić na 175 stopni.
W misce wymieszać cukier z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać masło i całość posiekać ostrym nożem. Dodać śmietanę, jajka (lub żółtka) i wyrobić gładkie, jednolite ciasto.
Ciasto podzielić na pół, z jednej częśći uformować kulę, zawinąć ją w folię i włożyć do zamrażarki. Drugą część równomiernie rozwałkować na dnie blaszki, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika – podpiekać 10-15 minut, aż lekko się zarumieni. Kiedy tak się stanie, wyjąć blachę z cistem z piekarnika i odstawić.
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w plasterki, gniazda nasienne wyrzucić. Na patelnię wlać wodę, dodać cynamon i cukier i włozyć jabłka, prażyć całość, delikatnie mieszając, aż woda odparuje – około 5-10 minut. Gorące jabłka przełożyć na podpieczony spód i wyrównać.
W garnuszku zagotować mleko z cukrem, wanilią i masłem, w 1/2 szklanki wody rozprowadzić obydwa proszki budyniowe, a kiedy mleko w garnku się zagotuje wlać masę i mieszać energicznie, aż powstanie jednolita, gęsta masa. Wyłożyć gorący budyń na jabłka.
Wyjąć zmrożoną porcję ciasta kruchego z zamrażarki i zetrzeć ją na wierzch masy budyniowej na tarce o grubych oczkach, rozprowadzając równomiernie.
Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piec w 175 stopniach około 40 minut – aż wierzch się ładnie i równomiernie zarumieni. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozwolić mu całkowicie ostygnąć w blaszce.
Ciasto najlepiej jest podać oprószone cukrem pudrem.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!