Szaszłyki na grilla
500g boczku (chudy płat, z dużą słoniną)
500g piersi z kurczaka albo karkówki (kurczak lepiej nadaje się do szaszłyków)
1 mała czerwona papryka
1 mała zielona papryka
1 mała żółta papryka
4-5 małych, białych lub czerwonych cebul
ok. 300 pieczarek
przyprawa do karkówki lub do grilla klasyczna (miałam mieszankę naturalnych ziół i przypraw, bez wzmacniaczy i konserwantów!)
Boczek pokroić w kawałki o wymiarach ok. 1×3,5×3,5cm, pierś kurczaka (karkówkę) również, umieścić mięso w osobnych miskach, wymieszać z przyprawą (ilość wg uznania) i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Pieczarki oczyścić z nóżek, papryki pokroić w kawałki, cebulę w ósemki albo w plasterki. Nabijać na patyczki do szaszłyków składniki – naprzemiennie – boczek, kurczak, warzywa, powtarzając układ – ważne jest, aby kurczak lub inne mięso znajdowało się bezpośrednio przy boczku.
Szaszłyki schłodzić w lodówce (wyjąć na co najmniej 30 minut przed grillowaniem) lub grillować od razu, obracając kilka razy, przez ok. 15-20 minut, aż mięso będzie gotowe.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!