Szmaciak czyli kozia broda a’la schabowy
1 dorodna, ale dość zwarta kozia broda (szmaciak gałęzisty, siedzuń sosnowy - nazwy wymienne w zalezności od regionu)
sól, pieprz do smaku
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
Kozią brodę pokroić na plastry grubości ok. 1 cm. Plastry dobrze opłukać pod letnią, bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym, oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
W głębokim talerzu roztrzepać jajko, w drugim umieścić bułkę tartą. Na patelni rozgrzać olej (jak na kotlety schabowe), maczać plastry siedzunia w jajku, następnie w miarę dokładnie obtaczać w bułce tartej i kłaść na olej, smażyć ok. 4 minuty z każdej strony na złotobrązowy kolor. Zdejmować usmażone kotlety na ręcznik papierowy, podawać na gorąco, od razu – ja podawałam z ogórkami w curry i gotowanymi ziemniakami.
Zobacz przepis na marynowaną kozią brodę:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!