//

Szmaciak czyli kozia broda a’la schabowy

Panierowanie koziej brody w jajku i bułce tartej wydawać by się mogło pospolite i popularne - jednak z kim nie rozmawiam, nikt nie jadł jeszcze szmaciaka w tej wersji :) tak zwykle jadają moi teściowie, postanowiłam, że i ja, w odpowiedzi na Wasze pytania, co można zrobić z tym dziwnym grzybem w kształcie gąbki, postanowiłam zrobić wege schabowe - ale nie doszukujcie sie tu głębszego wegetarianizmu - to po prostu smaczny, grzybowy obiad.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


1 dorodna, ale dość zwarta kozia broda (szmaciak gałęzisty, siedzuń sosnowy - nazwy wymienne w zalezności od regionu)
sól, pieprz do smaku
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia





Kozią brodę pokroić na plastry grubości ok. 1 cm. Plastry dobrze opłukać pod letnią, bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym, oprószyć solą i pieprzem z obu stron.

W głębokim talerzu roztrzepać jajko, w drugim umieścić bułkę tartą. Na patelni rozgrzać olej (jak na kotlety schabowe), maczać plastry siedzunia w jajku, następnie w miarę dokładnie obtaczać w bułce tartej i kłaść na olej, smażyć ok. 4 minuty z każdej strony na złotobrązowy kolor. Zdejmować usmażone kotlety na ręcznik papierowy, podawać na gorąco, od razu – ja podawałam z ogórkami w curry i gotowanymi ziemniakami.

schabowy kozia broda3

Zobacz przepis na marynowaną kozią brodę:
marynowana kozia broda3



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Szmaciak czyli kozia broda a’la schabowy