Szparagi smażone z boczkiem
500 g zielonych, młodych szparagów (1 pęczek)
3 łyżki masła
100g wędzonego boczku
opcjonalnie: sól do smaku
Szparagi bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, odłamać zdrewniałe części i je wyrzucić (w ok. 1/3 długości szparaga mierząc od tyłu), pozostałe części połamać lub przekroić na pół – części z główkami odłożyć osobno i łodygi osobno.
Boczek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, włożyć boczek i go zarumienić. Włożyć łodygi szparagów i smażyć 5 minut, po czym dodać części z główkami i smażyć kolejne 5 minut, dość często mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać od razu – najlepiej z ciepłą grzanką.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!