Szparagi z grilla
1 pęczek zielonych, młodych szparagów (500g)
2 opakowania boczku w plasterkach (nieparzonego)
opcjonalnie: olej do skropienia przed grillowaniem
Szparagi dobrze wymoczyć w zimnej wodzie (szczególnie główki, by wypłukać z nich piasek), umyć i osuszyć.
Każdego szparaga pozbawić łykowatej części (jeśli jest) i w razie potrzeby obrać obieraczką skórkę, pokroić na 2-3 części i układać je obok siebie, tworząc „zestawy” do owijania. Każdy zestaw pokrojonego szparaga owijać ciasno boczkiem w poprzek, a na samym końcu spiąć wszystko wykałaczką.
Kłaść zawiniątka na rozgrzanym grillu i smażyć z dwóch stron, po około 5 minut z każdej strony, aż boczek się zarumieni, podawać od razu.
Jeśli chcemy mieć mocno chrupiące szparagi, grillujemy je po prostu, jak powyżej, a jeśli trochę bardziej miękkie, to przed położeniem na ruszt, skrapiamy je olejem.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!