//

Szparagi z grilla

To chyba widać (po ilości przepisów), że kocham zielone szparagi :) szparagi są takim warzywem, którego nigdy nie mrożę, nawet nie próbowałam, choć kilka razy przeszła mi ta myśl przez głowę. Jednak, szczerze mówiąc, wolę najeść się świeżych do syta, tak aż mi zbrzydną, żeby znowu za rok móc się do nich dorwać z wielkim apetytem :) Ta potrawa wyszła całkiem spontanicznie, kiedy szparagi czekały w lodówce a do mięsa z grilla zachciało mi się jakichś warzyw - dzięki boczkowi szparagi nie wysuszyły się i nie trzeba było ich przyprawiać.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 20 sztuk
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


1 pęczek zielonych, młodych szparagów (500g)
2 opakowania boczku w plasterkach (nieparzonego)
opcjonalnie: olej do skropienia przed grillowaniem





Szparagi dobrze wymoczyć w zimnej wodzie (szczególnie główki, by wypłukać z nich piasek), umyć i osuszyć.

Każdego szparaga pozbawić łykowatej części (jeśli jest) i w razie potrzeby obrać obieraczką skórkę, pokroić na 2-3 części i układać je obok siebie, tworząc „zestawy” do owijania.  Każdy zestaw pokrojonego szparaga owijać ciasno boczkiem w poprzek, a na samym końcu spiąć wszystko wykałaczką.

Kłaść zawiniątka na rozgrzanym grillu i smażyć z dwóch stron, po około 5 minut z każdej strony, aż boczek się zarumieni, podawać od razu.

Jeśli chcemy mieć mocno chrupiące szparagi, grillujemy je po prostu, jak powyżej, a jeśli trochę bardziej miękkie, to przed położeniem na ruszt, skrapiamy je olejem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Szparagi z grilla
  • Szparagi z grilla