Szparagi z sosem holenderskim



300g zielonych szparagów
Sos holenderski:
1 żółtko (z umytego i wyparzonego jaja)
60g masła (82-83% tł.)
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka białego wina (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku
Jajka w koszulkach:
1 litr wody
2 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego
2 świeże jaja

Zobacz moje przepisy na sos holenderski, jajko w koszulce i jajko po benedyktyńsku:
Najpierw przygotować sos: w rondelku rozpuścić masło.W misce (na kąpieli wodnej) roztrzepać żółtko z musztardą, sokiem z cytryny i winem i cały czas miksując (blenderem z rózgą), wlewać cieniutką strugą gorące masło. Kiedy całość się połączy, nadal miksować i postawić kąpiel wodną na ogniu, podgrzewać masę, cały czas miksując na wolnych obrotach, a kiedy sos zacznie gęstnieć, zdjąć całość z ognia i jeszcze chwile miksować – powtórzyć gotowanie 2 razy, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, doprawić sos solą i pieprzem i przelać do sosjerki.
Szparagi pozbawić twardych części łodyg, dokładnie wypłukać pod zimną wodą, włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować ok. 7 minut.
Jajka: Każde jajko wbić do osobnej miseczki, nastawić wodę z octem, a kiedy zacznie wrzeć delikatnie wlać jajka i gotować 2-3 minuty. Wyjąć na talerzyk.
Gorące szparagi odcedzić i ułożyć na talerzach, obok ułożyć jajko i polać wszystko sosem holenderskim, oprószyć świeżo mielonym, czarnym pieprzem i podawać od razu – polecam podawać z gorącą grzanką.
Moje uwagi:
Kąpiel wodna jest wtedy, kiedy na garnku z niewielką ilością wody postawimy żaroodporną miskę (lub metalowe naczynie do rozpuszczania czekolady), tak by miska ta absolutnie nie dotykała wody – chodzi o to, aby masę w misce podgrzewać wytworzoną parą wodną.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!