Szpinakowe muffinki
150g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1/2 płaskiej łyżeczki mielonego cunamonu
70g cukru
90g świeżego szpinaku w liściach
90ml mleka
2 łyżki oleju
1 bardzo dojrzały banan (mój miał brązową skórkę)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Nastawić piekarnik na 180 stopbi góra/dół, a formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Do dużej miski przesiać wszystkie suche składniki, odstawić. W drugiej misce umieścić szpinak, wlać mleko i olej i zmiksować na puree (blenderem), dodać banana rozgniecionego widelcem oraz ekstrakt i dobrze wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi, aż masa stanie się jednolita – nakładać ciasto do papilotek do 2/3 ich wysokości (jak na zdjęciu).
Wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec 18-20 minut, od razu po upieczeniu formę wyjąć, zostawić w niej muffiny na ok. 5 minut, po czym przełożyć na kratkę i pozwolić im ostygnąć.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!