Szwedzki letni tort z malinami
Krem (przygotować dzień wcześniej):
5 żółtek
300ml mleka
8 łyżek cukru z wanilią
3 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej
100g miękkiego masła
Biszkopt:
5 jaj
250g cukru
150ml wrzątku
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
250g mąki pszennej tortowej
Wykończenie:
400g malin
200g śmietanki kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
1 śmietan-fix
Przygotowanie kremu:
Z przygotowanej porcji odlać pół szklanki zimnego mleka i rozprowadzić w nim mąkę ziemniaczaną.
W garnuszku zagotować pozostałe mleko z cukrem oraz żółtkami (wymieszac żółtka z jeszcze zimnym mlekiem i mieszać cały zcas, gdy płyn będzie się podgrzewał). Kiedy masa będzie wrzeć wlać rozprowadzoną w mleku mąkę i mieszać, podgrzewając, aż zrobi się budyń o dość luźnej konsystencji.
Odstawić krem, żeby całkowicie wystygł. A kiedy wystygnie wmiksować do masy masło i odstawić krem w chłodne miejsce na całą noc.
Biszkopt:
Nastawić piekarnik na 100 stopni, tortownicę (22 cm śr.) wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem.
W misce ubić jajka z cukrem na puszystą, białą masę i cały czas ubijając stopniowo wlewać wrzątek.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypywać do ubijanej masy jajecznej. Zmiksować całość na gładkie ciasto i wlać je do tortownicy.
Wstawić ciasto do piekarnika na środkowy poziom i nastawić temperaturę na 160 stopni. Piec około 40 minut – do tzw. „suchego patyczka”.
Kiedy biszkopt się upiecze natychmiast wyjąć go z piekarnika i upuścić na ziemię z około 40 centrymetrów. Odstawić, by całkowicie ostygł.
Wykonanie ciasta:
Biszkopt podzielić w poziomie na trzy równe wysokością blaty. Spodni blat położyć na talerzu lub paterze i posmarować połową kremu – jak będzie się trochę rozlewał, to nic, tak ma właśnie być. Na krem ułożyć 1/3 malin.
Położyć drugi blat i czynność powtórzyć, po czym położyć wierzchni blat. Ubić śmietankę na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudrem i wyłożyć ją na wierzch ciasta oraz rozłożyć dekoracyjnie owoce.
Ciasto do momentu podania przechowywać w chłodnym miejscu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!