//

Szwedzki letni tort z malinami

No tak... cóż może być bardziej letniego i polskiego, niż maliny? No, może ewentualnie bociany, ale dla mnie smak lata to w dużej mierze maliny! Postanowiłam zrobić swoją wersję letniego szwedzkiego tortu Nigelli, ale z malinami i własnymi proporcjami :) Jeśli choć raz się go spróbuje, od razu będziemy wiedzieli, dlaczego nazywa się "letni" - jest lekki, puszysty, krem jest właściwie nie wyczuwalny. To dlatego powinien wyglądać jak nieład i niedokończone, nieskładne i nieschludne (jest takie słowo?) ciasto. Ma być lekkie, naturalne, nie sztucznie oblepione z brzegu kremem (takie torty też są piękne, ale kto w 30-stopniowym upale zje czekoladowy tort czy kilogram bitej śmietany?) czy właśnie bitą śmietaną. Jest piękny sam w sobie, a jego smak podkreśla to piękno.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
120


Krem (przygotować dzień wcześniej):
5 żółtek
300ml mleka
8 łyżek cukru z wanilią
3 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej
100g miękkiego masła

Biszkopt:
5 jaj
250g cukru
150ml wrzątku
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
250g mąki pszennej tortowej

Wykończenie:
400g malin
200g śmietanki kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
1 śmietan-fix





Przygotowanie kremu:
Z przygotowanej porcji odlać pół szklanki zimnego mleka i rozprowadzić w nim mąkę ziemniaczaną.
W garnuszku zagotować pozostałe mleko z cukrem oraz żółtkami (wymieszac żółtka z jeszcze zimnym mlekiem i mieszać cały zcas, gdy płyn będzie się podgrzewał). Kiedy masa będzie wrzeć wlać rozprowadzoną w mleku mąkę i mieszać, podgrzewając, aż zrobi się budyń o dość luźnej konsystencji.
Odstawić krem, żeby całkowicie wystygł. A kiedy wystygnie wmiksować do masy masło i odstawić krem w chłodne miejsce na całą noc.

Biszkopt:
Nastawić piekarnik na 100 stopni, tortownicę (22 cm śr.) wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem.
W misce ubić jajka z cukrem na puszystą, białą masę i cały czas ubijając stopniowo wlewać wrzątek.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypywać do ubijanej masy jajecznej. Zmiksować całość na gładkie ciasto i wlać je do tortownicy.

Wstawić ciasto do piekarnika na środkowy poziom i nastawić temperaturę na 160 stopni. Piec około 40 minut – do tzw. „suchego patyczka”.
Kiedy biszkopt się upiecze natychmiast wyjąć go z piekarnika i upuścić na ziemię z około 40 centrymetrów. Odstawić, by całkowicie ostygł.

Wykonanie ciasta:
Biszkopt podzielić w poziomie na trzy równe wysokością blaty. Spodni blat położyć na talerzu lub paterze i posmarować połową kremu – jak będzie się trochę rozlewał, to nic, tak ma właśnie być. Na krem ułożyć 1/3 malin.

Położyć drugi blat i czynność powtórzyć, po czym położyć wierzchni blat. Ubić śmietankę na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudrem i wyłożyć ją na wierzch ciasta oraz rozłożyć dekoracyjnie owoce.

Ciasto do momentu podania przechowywać w chłodnym miejscu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Szwedzki letni tort z malinami
  • Szwedzki letni tort z malinami
  • Szwedzki letni tort z malinami
  • Szwedzki letni tort z malinami