//

Tabbouleh – sałatka z bulguru

Pyszna, lekka i kolorowa sałatka na bazie zdrowej i sycącej kaszy bulgur, to świetny pomysł na smaczne przywołanie wiosny, która w tym roku usilnie próbuje nas ominąć. Majówkowe grillowanie to dobry pretekst do tego, żeby przyrządzić tę sałatkę - ze względu na jej orzeźwiający smak i lekką strukturę, jest idealna do wszelkiego rodzaju mięs. Libańczycy, bo właśnie Liban jest uważany za kraj, w którym jest najbardziej popularna, zwykle jadają ją w towarzystwie mięsnych koft. Bulgur jest coraz bardziej popularny i dostępny w coraz większej ilości sklepów, co mnie bardzo cieszy, bo mimo, że można zastąpić go kuskusem, jak jednak wybrałabym oryginalny skład - pod warunkiem, że kasza bulgur będzie w wersji kruszonej (drobnej).

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 2-4 osób (w zależności od rodzaju posiłku)
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


(1 szklanka = 250 ml)

1,5 szklanki kaszy bulgur (miałam kruszoną)
3 szklanki wrzątku prosto z czajnika + 1,5 łyżeczki soli
duży pęczek świeżej mięty
duży pęczek świeżej natki pietruszki
1 mała cytryna
1 ogórek szklarniowy
2 duże pomidory
1 duża, czerwona cebula
1 duży ząbek czosnku
5-6 łyżek oliwy
sól, świeżo mielony czarny pieprz - do smaku





Kaszę zalać wrzątkiem z solą, zamieszać, przykryć folią i odstawić na ok. 20 minut, aż napęcznieje i zmięknie, odcedzić i przestudzić, przełożyć do miski.

W międzyczasie przygotować resztę składników. Połowę ogórka obrać i razem z drugą, nieobraną połową pokroić w drobną kostkę. Pomidory pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać (jeśli jest bardzo ostra można ją sparzyć wrzątkiem). Wszystkie warzywa dodać do kaszy.

Skórkę z 1/2 cytryny zetrzeć, a sok wycisnąć. Zioła drobno posiekać. Wszystko razem dodać do kaszy, dodać też oliwę, sól i pieprz do smaku i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Sałatkę przed podaniem schłodzić w lodówce.

Przepis na tę sałatkę znalazłam na stronie A couple cooks.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Tabbouleh – sałatka z bulguru
  • Tabbouleh – sałatka z bulguru