Tajska zupa z makaronem ryżowym
1l bulionu drobiowego (rosołu)
100g makaronu ryżowego - nitek lub krojonego
200ml mleczka kokosowego
kawałek imbiru (3-4cm) starty na tarce o małych oczkach
2 łyżki sosu sojowego (lub rybnego lub ostrygowego)
1 świeża papryczka chilli bez pestek
1 płaska łyżeczka kurkumy
1 łodyżka trawy cytrynowej
1 łyżeczka cukru trzcinowego
100g gotowanego mięsa z kurczaka (z rosołu)
150g pokrojonej w słupki włoszczyzny z rosołu (gotowana marchew, pietruszka)
200g krewetek królewskich lub tygrysich (bez pancerzyków)
do podania: dowolne kiełki lub posiekany szczypiorek
Trawę cytrynową obrać z wierzchnich liści i drobno posiekać, chilli też drobno posiekać. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu, przepłukać zimną wodą.
Wlać bulion do dużego garnka, dodać trawę cytrynową i chilli, cukier, starty imbir, kurkumę, wlać mleczko kokosowe i sos sojowy, włożyć podzielone na mniejsze kawałki mięso i włoszczyznę, zagrzać.
Krewetki obgotować w osobnym garnku (3-4 minut) i odcedzić, obrać z ogonków.
Kiedy zupa się zagrzeje, nałożyć makaron do miseczek, włożyć krewetki i całość zalać gorącą zupą – można też krewetki i makaron dodać bezpośrednio do zupy i rozlać zupę do misek.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!