//

Tatar ze śledzi

Tatar ze śledzi był moim eksperymentem na Święta Wielkanocne. Przyznam szczerze, że wyszedł przepyszny! I, ku mojemu zdziwieniu, bardzo sycący. Podałam do niego grzanki z chleba, posmarowane masełkiem czosnkowym i garść świeżych, własnoręcznie wyhodowanych kiełków rzodkiewki. Myślę, że jego dobry smak był w dużej mierze zasługą dobrze przygotowanych filetów w oleju z cebulą.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
15


400g filetów śledziowych w oleju (odnośnik do przepisu niżej)
5 średnich ogórków kiszonych
2 cebule szalotki lub 1 średnia biała cebula

dodatkowo: olej rzepakowy, kiełki rzodkiewki lub brokułu, świeżo mielony, czarny pieprz





Zobacz przepis na śledzie w oleju, idealne do przygotowania tatara:
śledź w oleju3

Śledzie odsączyć z oleju i pokroić w drobną kostkę, ułożyć na talerzu (w porcjach lub w obręczy do potraw).

Ogórki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę, z cebulą postąpić tak samo, ułożyć składniki w osobnych porcjach lub warstwami. Podawać od razu lub schłodzić w lodówce do czasu podania.

Polecam podawać potrawę lekko skropioną olejem rzepakowym, oprószoną świeżo zmielonym pieprzem i posypana świeżymi kiełkami lub posiekanym szczypiorkiem, z grzanką z chleba.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Tatar ze śledzi
  • Tatar ze śledzi